2020. jan 28.

Az amaránt 5 jótékony hatása

írta: SMARTA
Az amaránt 5 jótékony hatása

Mi az az amaránt?

amaranth-1112988_1920.jpgIdőről időre felüti a fejét valamilyen furcsa, távoli eredetű növény, amelynek a fogyasztását felkapja a nyugati társadalom, hiszen ha az inkák, az aztékok, a maják... azt már fogyasztották, akkor az biztosan nagyon különleges, és rengeteg jótékony hatással bír. Jó pár éve a chia mag és a goji bogyó volt ilyen, most pedig az amarántról hallunk egyre többször. De mi az amaránt és miért érdemes fogyasztani?

Honnan származik az amaránt?

foxtail-2769772_1920.jpgMint oly sok superfood, az amaránt eredete is az ősi inka és azték kultúráig nyúlik vissza. A kukorica mellett ez volt az egyik fő táplálékforrásuk, ami nem véletlen, hiszen nem csak a magját, hanem a levelét is el lehet fogyasztani, ráadásul nagyon gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, amelyek közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést.

Annak ellenére, hogy gabonaféleként tartjuk számon, ez az úgynevezett ál-gabonákhoz tartozik, pontosan ezért a gluténmentes táplálkozás egyik alapja lehet.

De ha nem igazi gabona, akkor valójában mi, merülhet fel a jogos kérdés. Az árokpartok egyik gyakori gyomnövényének a disznóparéjnak közeli rokona, amit amúgy a világ néhány területén szintén fogyasztanak az emberek, nem csak az állatokat etetik vele. De nem kell aggódni, az amaránt nem az árokpartról érkezik a tányérunkba ;-)

Ha már tudjuk, hogy mi ez, és honnan ered, akkor nézzük, miért érdemes az étrendünkbe beiktatni.

5 érv az amaránt fogyasztása mellett.

pumpkin-328922_1280.jpg

1. Segít megelőzni a csontritkulást

Azok, akik attól tartanak, hogy nem jut a szervezetükbe elég kalcium  - akár a tejtermékmentes étrend, vagy megnövekedett kalcium szükséglet miatt, az dobjon a smoothie-ba vagy a müzlibe 1 kanál puffasztott amaránt és máris sokat tett a csontjai egészségéért. Miért mondom ezt? Azért mert 100 g amaránt 159 mg kalciumot tartalmaz, ami több mint amennyi 100 ml tehéntejben van (az 120 mg). 

2. Javítja az emésztést

Magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében. Ráadásul a hőkezelés nagymértékben növeli a benne található fehérjék emészthetőségét, így nem terheli meg a gyomrot sem.

Köretként és kásaként fogyasztják a leggyakrabban, de töltelékek alkotó eleme is lehet, pl. rizs helyett,  de főzelékek, levesek sűrítésére is alkalmas.

3. Gyulladáscsökkentő hatású

Az amarántban található peptidek és olajok gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben. Ez különösen fontos például cukorbetegség, szívbetegség és stroke esetén.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

Az élelmi rost nem csak az emésztésre, de a koleszterinszint egyensúlyban tartásában is segít azáltal, hogy eltávolítja az LDL-t vagy a rossz koleszterint a szív-érrendszerből. Ezen kívül az amaránt hatalmas mennyiségű K-vitamint tartalmaz, amely támogatja a szív egészségét.

5. Segíti a fogyást

Az amaránt magas rost és fehérje tartalma miatt az étkezés során kellemesen eltelíti a gyomrot, így az éhségérzet kialakulását üres kalóriák bevitele nélkül tudjuk elodázni, és két étkezés között kisebb valószínűséggel nyúlunk kényszeresen valamilyen nassolni való után. 

Ha érdekel, hogy miket tehetsz még meg a saját egészségedért, akkor nézd meg ezt a videómat is, ahol 10 tippet osztok meg egészséges táplálkozás témában:

Ezek is érdekelhetnek:

Így szoktasd rá gyermekedet az egészséges ételekre!

Ezért fogyassz mindennap Omega 3-at!

A matcha tea jótékony hatásai

Az egészséges táplálkozás 5 alapelve

Szólj hozzá

kalcium amaránt Életmód Egészség Gluténmentes Egészséges táplálkozás Superfood