2020. feb 05.

Nutella helyett ezt edd - vegán mogyorókrém

írta: SMARTA
Nutella helyett ezt edd - vegán mogyorókrém

Házi nutella recept

image004_27.jpgA Nutellát szerintem nagyon sok ember szereti, azonban azt a rengeteg cukrot, egészségtelen zsírt és mindenféle adalékanyagokat, amiket a gyártás során beletesznek a valódi, minőségi kakaó és mogyoró helyett annyira már nem. Azonban nem kell lemondanunk a csokis-mogyorókrém élvezetéről, mert házilag, sőt vegán opcióban is gyorsan és könnyen elkészíthetjük magunknak. Mutatom is a legjobb házi vegán nutella receptet!

Miből áll az eredeti Nutella?

Aki egyszer figyelmesen végigolvasta már a Nutella csomagolását, az tudja, hogy a mogyoró és a kakaó helyett tele van cukorral, pálmaolajjal és tejporral. Amerikában perre is mentek már pár éve a Nutella megtévesztő reklámja miatt, ami arra utalt, hogy egészséges élelmiszerről van szó, és a gondos anya milyen jót tesz, ha ezt adja a gyermekének reggelire. Sajnos épp ellenkezőleg! A Nutellának több, mint a fele cukor! Tehát ha reggelire ezzel kenjük meg a csemeténk kenyerét nagyjából fedeztük is a napi cukor szükségletét. Ha jól belegondolunk, elég életszerűtlen, hogy a nap folyamán már semmilyen formában ne vigyen be cukrot, ugye?

Hosszútávon innen egyenes az út az elhízáshoz és különböző civilizációs betegségekhez. Ezt pedig nem szeretnénk ugye, se magunknak, se a gyermeküknek?

A másik jelentős tétel a listán a pálmaolaj, ami nem csak egészségügyi, de fenntarthatósági aggályokat is felvet. Erről a témáról részletesebben ebben a videómban már beszéltem, így ezt most itt nem részletezem.

Miután elment a kedvünk a 'mogyorókrémnek álcázott cukros pálmaolajtól', mutatom a megoldást, hogy ha nem akarsz lemondani az élvezeti értékéről, viszont szeretnéd valóban egészségesebb formában fogyasztani.

A legjobb vegán házi 'nutella' recept  

image001_77.jpgEbben a receptben visszatérünk azokhoz az alapanyagokhoz, amit vártunk volna a gyárinál is, azaz a törökmogyoróra és a minőségi kakaóra. Fehér cukor helyett pedig olyan természetes édesítőket használunk, mint az aszalt datolya és a datolya szirup. 

Vegán nutella hozzávalók:

image002_56.jpg

  • 200 g törökmogyoró
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 60 ml datolyaszirup (lehet agave vagy juharszirup is) 
  • 8 db datolya
  • 80 ml növényi tej
  • 15 ml kókusz olaj
  • 1 kk vanília őrlemény
  • 1/2 kk só

Elkészítése: 30 perc

Vegán nutella készítése:

image003_40.jpg

1. Ha sikerül blansírozott (héj nélküli) mogyorót venni, akkor ezt a lépést megúsztad. Ha nem, akkor a tedd a mogyorót egy sütőpapírra és helyezd 180 fokos sütőbe 8-10 percere. Amikor elkezd illatozni és a láthatóan megreped, meglazul rajta a barna hártya szerű héj, akkor készen vagy. Tedd egy tálba és várd meg amíg kihűl.

A kihűlt mogyorót vedd a kezedbe, kezd el egymáshoz dörzsölni, hogy a barna héj lejöjjön. Tudom, kicsit kulimunka, de hidd el megéri :-)

2. A mogyorót tedd egy késes robotgépbe, vagy strapabíró aprítóba és körülbelül 5-6 perc alatt készíts belőle mogyoróvajat. Ha kiülne az oldalára, akkor állítsd le, kapard vissza a tálba és addig dolgoztasd a gépet, amíg szinte folyékony, zsíros állaga nem lesz.

3. Add hozzá a többi hozzávalót, és dolgozd össze alaposan. Ez további 2-3 perc lesz. kóstold meg, és ha nem találod elég édesnek, akkor adj hozzá még egy kis datolyaszirupot, és még egyszer dolgozd össze.

4.  Tedd bele egy csinos üvegbe és hűtőben 1 hónapig tárolhatod. De szerintem ez sokkal hamarabb el fog fogyni mindenkinél :-D

Ha érdekelnek az egészséges, vegán édesség opciók, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Házi tahini Smarta konyhájából

Fantasztikus sós karamellkrém

Csokis-diós házi granola Smarta konyhájából

Fügés amerikai zabpalacsinta juharsziruppal

Szólj hozzá

desszert Recept Édesség Nutella Vegán Mogyorókrém Smarta konyhája