2020. már 20.

10 alapélelmiszer helyes tárolása

írta: SMARTA
10 alapélelmiszer helyes tárolása

vegetables-752156_1920_1.jpgMiután a boltok bizonyos élelmiszerekből már ki is fogytak, és nagyon sokan több hétre vagy akár hónapra való élelmiszert halmoztak fel, érdemes ezeket helyesen tárolni, hogy fel is tudjuk őket használni ha odakerülünk, és ne a kukába végezzék. Összegyűjtöttem 10 alap élelmiszerünk helyes tárolási módját, hogy ne pénzkidobás legyen a bespájzolás vége.

1. Kenyér

image004_30.jpgHa több kenyeret vettél, vagy magad állsz neki sütni, akkor érdemes egy részét betenni a fagyasztóba. Felhasználás előtt pár órával kivéve pont olyan puhára olvad ki, mint amikor betetted. Ha nincs hely a fagyasztódba, akkor hűtőben tárold, zárt, műanyag tasakban, hogy ne nyirkosodjon át.

2. Krumpli

potatoes-2046524_1920.jpgHűvös, sötét helyen tároljuk, lehetőleg szellőző zsákban. Semmi esetre se tároljuk együtt a hagymával, mert mind a kettő lényegesen hamarabb megromlik. Ha szeretnénk a csírázási folyamatokat lelassítani, akkor a tárolóba tegyünk a krumpli mellé 1-2 almát is (vagy mennyiségtől függően akár többet is).

3. Alma

red-3580560_1920.jpgAz alma szintén a hűvös, sötét helyet szereti. Ha nincs kamrád, spájzod, garázsod, akkor tedd a hűtőbe, és csak annyit hagyj kint a konyhapulton, amennyit 2-3 nap alatt elfogyasztotok.

4. Gyökérzöldségek

carrots-2387394_1920.jpgRépát, fehér répát, céklát a legideálisabb homokos veremben tárolni, csak ez a legtöbb háztartásban nem áll a rendelkezésre. Tekerjük be őket újságpapírba, és tegyük a hűtőbe. Vagy, dolgozzuk fel konyhakészre (karikára, hasábra, ahogy tetszik) tegyük bele egy befőttes üvegbe és töltsük meg azt vízzel, így tegyük be a hűtőbe. 

5. Paprika, uborka

cucumbers-3534185_1920.jpgEgyik sem szereti se a hideget, se a meleget. A legjobb lenne nekik is a hűvös kamra, de ennek hiányában papírba csomagolva tegyétek a hűtőbe, így hosszabb ideig maradnak frissek, roppanósak.

6. Liszt

flour-791840_1920.jpgSajnos a gabonaféléket hamar megkívánják a zsizsikek és egyéb rovarfélék. Tegyünk a tárolóba, vagy ha bontatlan, akkor a zacskó tetejébe csúsztassunk babérlevelet. Ennek az illata távol tartja a nem kívánt élősködőket.

7. Olajos magvak

walnuts-3844990_1280.jpgA dió félék, és a többi olajos magvak is hajlamosak arra, hogy megavasodjanak a hosszú tárolásba. Ha sok van belőle, pl. dióból, akkor zárt dobozban, zacskóban mehetnek a fagyasztóba. Ha kevesebb, akkor zárt tárolóban tegyük őket a hűtőbe.

8. Banán

image002_62.jpgA friss gyümölcsök közül ez bírja a legkevésbé, hamar megbarnul a pulton, és a hűtőt sem bírja. Amikor úgy ítéled meg, hogy elérte azt az érési fázist, amikor már nem fogja senki sem szívesen elfogyasztani, akkor hámozd meg, darabold fel, és egy dobozban tedd a fagyasztóba. Remek smoothie illetve sütemény alapanyag lehet.

9. Kemény sajtok

image001_85.jpgZárt dobozban hamar megpenészesedhetnek, ezért ha nincs speciálisan szellőző sajt tároló dobozunk, akkor zsírpapírba csomagolva tegyük be őket a hűtőbe. 

10. Szalonna, kolbász, szalámi

eat-1981733_1280.jpgEzeket a húsárukat sem szabad zárt csomagolásba tárolni, mert hamar megromlanak. A legjobb helyük a hűvös kamrába lenne, felakasztva, ahol tudnak szellőzni. Ennek hiányába, ezeket is zsírpapírba csomagolva tegyük úgy a hűtőbe, hogy szellőzhessenek. Ha úgy látjuk, hogy a papír átnyirkosodott, akkor cseréljük frissre, mert a nyirkosság is minőségvesztéshez vezethet.

Ha még további élelmiszer tárolási ötletre vagytok kíváncsiak, akkor nézzétek meg ezt a videómat is: 

Ezek is érdekelhetnek:

Csökkentenéd a hulladékot a konyhában? Ezeken változtass!

Így szoktasd rá gyermekedet az egészséges ételekre!

Az egészséges táplálkozás 5 alapelve

Tényleg fertőző a kemény szappan???

Szólj hozzá

háztartás Életmód Otthon élelmiszer tárolás Tárolás Háztartási tippek tárolási tippek hogyan kell tárolni