2020. jún 17.

Így készíts tökéletes zabtejet!

írta: SMARTA
Így készíts tökéletes zabtejet!

img-8269.JPGA növényi tejek közül nekem az abszolút kedvencem a zabtej. Számomra ennek van természetes módon a legédesebb íze, és ezt a legegyszerűbb és legolcsóbb otthon is elkészíteni. Azonban van néhány buktatója az otthoni készítésnek, amit ha elkerülünk, akkor tökéletes zabtejet készíthetünk a dobozos verzió árának töredékéért! Már mutatom is, hogy mire érdemes figyelni!

A házi zabtej készítésének trükkjei

1. Válassz minőségi zabpelyhet!

img-8268.JPGHa már otthoni zabtej készítésre adjuk a fejünket, akkor érdemes a legfőbb összetevőből, a zabpehelyből ökológiai gazdálkodásból származó bio verziót választani. Lehet, hogy egy picivel drágább, mint a hagyományos, de még egy fél kiló bio zabpehely is kb. fele annyiba kerül, mint egy liter dobozos verzió. Figyeljünk magunkra, a családunkra és a környezetünkre is azzal, hogy a bio gazdálkodásból származó terméket részesítjük előnyben.

Tipp: gluténérzékenység esetén gluténmentes zabpehelyből is ugyan olyan finom a zabtej!

2. Természetes édesítőt használj!

img-8270.JPGHa szereted, hogy enyhén édeskés a zabtej, akkor cukor helyett válassz természetes édesítőszert. A zabbal nagyon jól harmonizál a juharszirup, de ha szeretnéd megtartani az élénk fehér színét a tejnek, akkor válassz agavé vagy rizs szirupot. Ha pedig csak az ízeket akarod fokozni, akkor 1 teáskanál vanília kivonatot vagy 1 kávéskanál vanília őrleményt is adhatsz hozzá. 

3. Legyen hideg a víz!

cup-939479_1280.jpgA zabbal a legrosszabb ami történhet a végeredmény szempontjából, ha meleg vízzel találkozik, ugyanis ekkor elkezd lenyálkásodni, és a tej, nem lesz tej állagú. Éppen ezért mindig hűtőhideg vízzel dolgozzunk, vagy a normál hőmérsékletűhöz adjunk jégkockákat.

4. Szűrt vízzel dolgozz!

img-8267.JPGHa szeretnénk elkerülni, hogy a csap víz klóros szaga és íze érződjön a növényi tejben is, akkor használjunk szűrt vizet. 

5. Válassz megfelelő szűrőzsákot!

img-8272.JPGAz elkészült tejet át kell szűrni, át kell fejteni, amihez egy sima konyhai szűrő nem megfelelő, mert átengedi a rostokat is. Válasszunk természetes anyagból készült, pl. vászon szűrőzsákot, vagy vékony, tiszta konyharuhát, pelenkát amit a jövőben csak erre a célra használunk. A zsák vagy konyharuha mosásánál ne használjuk öblítőt, nehogy átvegye a szagát és az ízét a zsák.

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy én hogyan készítem a zabtejet, akkor nézd meg az erről készült videómat:

A bejegyzést a BiOrganik Kft. támogatta.

Ezek is érdekelhetnek:

Törökmogyoróból tej és liszt házilag

Sütés nélküli vegán kókuszkocka

Vegán mogyorós-karamellás latte

Fehér csokis mogyorós keksz

Szólj hozzá

növényi étrend növényi tej zabtej Recept Vegán vegán recept Smarta konyhája smarta zabtej készítés biorganik