2019. júl 03.

Így lesz a reggeli kávédból egy új fa!

írta: SMARTA
Így lesz a reggeli kávédból egy új fa!

budapest_coffee_tour.jpgA környezetért és a fenntartható jövőt célzó kezdeményezések mellett elméletben a legtöbb ember kiáll, és erősen bólogat, hogy igen, tenni kell valamit - amit majd valaki más megtesz. A nagy elhatározások, és a látszólagos tenni akarás sok esetben megreked elméleti síkon, mert a gyakorlati részével már teendő van, új szokásokat kellene felvenni, kilépni a komfortzónánkból, vagy esetleg lemondani valamiről. Ezért üdvözítőek az olyan közösségi kezdeményezések, amelyek részben leveszi a terhet az egyén válláról, mégis történik valami a gyakorlatban is.

Fákkal a klímaváltozás lassításáért?

A klímaváltozás kérdése mindennapi életünk részévé vált, ez a probléma jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, pedig kis lépésekkel is sokat tehetünk a jövőnkért és környezetünkért. A Budapest Coffee Tour játékos kihívása már indulása után rövid idővel bebizonyította, hogy egy kis odafigyeléssel akár vidám program keretében is hozzájárulhatunk a változáshoz.kavetura.jpgA globális felmelegedés kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a légkörben található CO2. Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint a fák jelentik a legjobb és legköltséghatékonyabb technológiát a globális felmelegedés visszafordítására, hiszen nem csak elszívják a légkörből a szén-dioxidot, de az erdők kiegyensúlyozzák a Föld vízciklusát is, ezzel hozzájárulva az éghajlat hűtéséhez. Egyetlen öreg tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami 50 felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg. (forrás: http://klimavaltozas.oee.hu/ )

Így tudsz fát ültetni kávézás közben

Az áprilisban indult Budapest Coffee Tour kezdeményezés során a Breakslow és 9 budapesti kávézó összefogott, hogy népszerűsítse az etikus gazdálkodásból származó specialty kávé kultúrát.
Korábban a hasonló túrákhoz papíralapú pecsétkártya tartozott, amin a kávézás során begyűjtött pecsétek nyomon követésével figyelhette a résztvevő, hogy melyiket próbálta már. Az áprilisban indult kihívás pontgyűjtése azonban környezet- és felhasználóbarát módon, virtuálisan zajlik.weforest.jpgA program szervezői nem csupán a papírfelhasználás visszaszorítását szeretnék elérni az applikáció  használatával, hanem minden egyes begyűjtött pont után felajánlottak 5 Ft-ot a WeForest szervezetnek, amely összeget fák ültetésére fordítanak.

Az elmúlt két hónap alatt közel 700 kávét fogyasztottak el a vendégek a kezdeményezés hatására, így az összegyűjtött pontjaikból már 11 fát ültethet a szervezet. A Budapest Coffee Tour egészen október közepéig tart, így bőven van még ideje bárkinek csatlakozni a programhoz, és hozzájárulni ahhoz, hogy még több fát ültessenek.

Ezek is érdekelhetnek:

Tippek a műanyagmentes júliushoz - Te is csatlakozol?

Te is műanyag hulladékban fürdesz nyaraláskor!?

Hulladékcsökkentést és újrahasznosítást!

11 tudományos tény a kávé fogyasztás mellett

 

Szólj hozzá

Környezetvédelem Életmód Fenntarthatóság Kávé Tippek Breakslow Budapest Coffee Tour