2017. júl 10.

Sportkulacs = bacitanya??? Vagy mégsem?

írta: SMARTA
Sportkulacs = bacitanya??? Vagy mégsem?

water-830374_1920.jpgSok minden érdekes és meghökkentő dolgot lehet manapság olvasni, főleg a klikk vadász portálokon, amitől az ember haja égnek áll. Hétvégén én is belefutottam egy ilyenbe a Borsonline-on, amit nem tudok szó nélkül hagyni. Hivatkozik egy kutatásra, aminek kb. csak a bevezetőjét vették át - mert abban van a népriogató szenzáció, ugyebár, és arra buzdít, hogy ne igyunk kulacsból, mert veszélyes! De arra már nem vette senki a fáradságot, hogy végigolvassa a kutatást, és a valós konklúziót írja meg. Én viszont végigolvastam! Lássuk!

Sportolók kulacsait tesztelték

A Treadmill Reviews valóban végzett egy kutatást arra vonatkozóan, hogy 12 futónak a kulacsain milyen baktériumok vannak. Viszont a tényszerűséghez az is hozzátartozik, hogy ez egy amerikai futógépeket értékesítő cég, aki valószínűleg megbízott valakit, de az számomra nem derült ki, hogy kit ennek a vizsgálatnak az elvégzésével. Ezzel nem kérdőjelezem meg a kutatás valódiságát, de innentől azért fenntartásokkal kezelem.

4 különböző kulacs típust vizsgáltak, hogy melyiken mennyi baktérium telepszik meg, ha csak folyamatosan után töltik a sportolók azt. És akkor itt jön a nagy szenzáció, hogy baci tenyészet van a kupakokon! Ja tényleg, ha nem mossuk el a poharat, a villát, hanem napokon keresztül ugyan abból iszunk, vagy azzal eszünk, akkor azon is hemzsegni fognak a káros baktériumok, ugye? Tehát, akkor hol van itt a szenzáció? Vagy van aki azt gondolja, hogy a kulacsot nem kell tisztítani? Ha igen, akkor annak tényleg meglepő lehet ez az eredmény.

Merjünk akkor inni a kulacsból, vagy vásároljuk a környezetterhelő pet palackos italokat?

thirst-1474240_1280.jpgEzt a szuper tudományos cikket (Borsonline tudomány rovatában jelent meg!) pont azután olvastam, hogy arról tettem közzé egy bejegyzést, hogy a világ tengereiben több országnyi területű úszó szemétszigetek alakultak ki a le nem bomló pet palackokból és egyéb műanyag hulladékokból! Erre itt arra buzdítanak, hogy ha jót akarok magamnak, akkor nehogy újra merjem tölteni a kulacsomat???? Éppen csak azt nem írták le, hogy vegyetek még több pet palackot, van még hely a tengerekben, még nem szennyeztük halálra!

Ezzel szemben az eredeti cikk már 3.! bekezdésében ott van, hogy a kutatási eredménnyel nem arra akarnak buzdítani, hogy dobd el a kulacsodat, és vegyél palackos innivalót, hanem arra, hogy figyelj a megfelelő higiéniára, mert nekik is nagyon fontos a környezetvédelem, de emellett a Te egészséged is! Ugye, hogy ez mennyivel pozitív üzenet? De ebből is képesek vagyunk csak a riogatást átvenni! Ez nagyon nem szép!

Akkor most miből igyunk?asset-2.png

Forrás: treadmillreviews.net (CFU: négyzetcentiméterenkénti baktérium mennyiség)

A kellő higiéniai követelményeket betartva ihatunk nyugodtan kulacsból, viszont érdemes megnézni, hogy milyen fajtánk van. A legjobbak a fém kulacsok, azokon szaporodnak leglassabban a baktériumok. A műanyagok esetében az ivó rész kialakítására figyeljünk. A legjobban a szívószálas, vagy csavaros kivitellel járunk, a legveszélyesebb pedig az, amelynek visszacsukható az ivó része.

Hogyan tartsuk tisztán a kulacsot?

  • Fontos, hogy ne hagyjunk semmilyen palackot meleg kocsiban, főleg ne napokon keresztül.
  • Ha reggel elvisszük a kulacsunkat, akkor este mindenképpen öntsük ki a benne maradt folyadékot és mossuk el. Sőt, ha van rá lehetőségünk, azonnal a használat után öblítsük át.
  • Válasszunk olyan kulacsot, ami mosogatógépben mosható, és éljünk rendszeresen ezzel a lehetőséggel! 
  • Szerezzünk be üvegmosó kefét és azt is vessük be a kézi mosogatásnál.
  • Mind a kupakot, mind a palackot mindig hagyjuk teljesen kiszáradni.
  • Alkalmanként fele-fele arányban töltsük fel ecetes vízzel és hagyjuk egy éjszakán át ázni, majd másnap mossuk el alaposan.

Tényleg vannak bacik mindenhol, amelyek nagy része hasznos (gondoljunk csak a bélflóránkra!), de vannak károsak is, amelyek sokféle felületen képesek megtelepedni, ha nem kezeljük megfelelő körültekintéssel a dolgainkat - és ez nem csak a kulacsra vonatkozik. Teljesen fölösleges riogatni az embereket és környezetterhelő magatartásra biztatni, van enélkül is elég baj!

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, akkor nyomj egy lájkot és oszd meg kérlek!

Ezek is érdekelhetnek:

Te is műanyag hulladékban fürdesz nyaraláskor!?

Nyílt levél minden palackozott vizet fogyasztóhoz

Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat?

Szólj hozzá

víz Környezetvédelem Fenntarthatóság Egészség Nyár Betegség Háztartás Tisztítószer Takarítás Kulacs Háztartási tippek