2021. feb 10.

9 dolog, ami nem hiányozhat a vegán konyhából

írta: SMARTA
9 dolog, ami nem hiányozhat a vegán konyhából

146115256_3978822958823933_7615016054763383609_o.jpgEgyre jobban foglalkoztat a vegán táplálkozás, és szinte minden héten kipróbálok valami új receptet. Az ízek, és a változatosság olyan tárháza kezd kibontakozni már most a szemeim előtt, amely még inkább inspirál, hogy ezen az úton haladjak tovább. A hulladékmentes és a vegán életforma sok helyen keresztezi és erősíti egymást, ami szintén fontos szempont számomra. A kettőnek a találkozásában pedig van néhány olyan konyhai eszköz, amely nagy segítséget jelenthet bárkinek, aki akár egyik, akár másik úton indul(t) el. Íme a 9 aktuális kedvencem.

Tudom, tudom, az életmód váltást, főleg, ha hulladékmentességre törekszünk, nem feltétlenül vásárlással kezdődik :-) De vannak olyan konyhai megoldások, amelyekkel fölösleges csomagolásokat lehet kiváltani vagy éppen olyan eszközök, amelyek új receptek kipróbálását támogatják.

jpg_1_2.jpgÉvek óta együtt dolgozom a Tchibo Magyarországgal, a konyhai termékeik jó részét ismerem, de mindig tudnak olyan új dolgokat mutatni, aminek én is elcsábulok, és nagyon sokat használom is. A legújabb konyhai termékeik között találtam régi kedvenceket, de olyan újdonságokat is, amelyek nem fogják egyetlen használat után a polc mélyén végezni. De már mutatom is őket.

Hulladékmentes bevásárlás

jpg_3_4.jpgEz az a témakör, ami akár a hulladékmentes élet első alapköve is lehetne, de ugyanúgy kapcsolódik a vegán életmódhoz is. Azzal, hogy odafigyelünk az étkezésünkre, elkezdünk a környezetünkre is figyelni. Egy jópofa bevásárló kosár, egy kenyereszsák valamint zöldséghez és gyümölcshöz való hálókkal sok fölösleges, egyszerhasználatos műanyagtól tudjuk megkímélni magunkat és a környezetünket.

Elviteles dobozok

half_classic_jpg_1.jpgHa nem otthon eszünk napközben, és nem szeretnénk lemondani a vegán ebédről, akkor vinnünk kell magunkkal, mert sajnos a legtöbb menzán a húsmentes opció még mindig csak a rántott gombában merül ki.

Azonban, ha előre gondolkozunk, másnapra előkészítjük az ebédünket, és lapul a szekrényünkben egy megfelelő méretű elviteles fém vagy üveg edény, esetleg, ha több étkezésre is pakolunk, akkor egy nagyobb szett, máris tudjuk tartani magunkat ehhez az életformához.

Karfiolrizs készítő – Veggie rice

dsc09836.jpgTöbbször is találkoztam már a karifiolrizzsel, de mindig is egy kicsit idegenkedtem tőle, mert nem igazán tudtam megfogni, hogy hogyan is lesz ez jó, és miért is cserélném le a rizs köretet. De itt jön az, amit az elején is említettem, hogy elkezdtem máshogy nézni a vegán ételekre. Nem kiváltani akarom a meglévő ételeket, hanem újakat szeretnék behozni a mindennapjainkba.

Az első próbálkozás a karfiolrizs készítő használatával egy ázsiai ihletésű egytálétel lett, ami tele van zöldségekkel és ízekkel. Ezt a kis eszközt nem rakom a polc hátuljába, mert rengeteg lehetőséget látok benne.

Müzliszelet sütő

dsc09758.jpg

A müzliszelet egy egészséges nasi alternatíva, akár a tízórais dobozról van szó, akár egy kirándulás tervezésekor, hogy mi kerüljön a dobozba. Amióta a gyerkőc iskolás, gyakrabban készítek különböző müzliszeleteket, amelyben segítségemre van egy szilikon müzliszelet sütőforma, amit még 2 éve szereztem be, de most ismét kapható a Tchibo Magyarország kínálatában.

Magtejes zsák

dsc09980.jpgA tehéntej növényi alapú tejre való cserélése az egyik első lépés a vegán életforma felé. Én tejfehérje érzékenység miatt kerülöm a tehéntejet két évtizede, és kb. 2 év szinte csak házilag készített növényi tejet fogyasztok. A mi egyik kedvencünk a kesus-zabtej. De bármilyen növényi tejet is készítetek egy dologra mindenképpen szükségetek lesz, egy megfelelő anyagból készült magtejes zsákra, amelyen keresztül tudjátok szűrni az italt.

Kelesztőkosár

jpg_2_2.jpgLassan az egy éves évfordulójához érünk a „Süss otthon kenyeret” mozgalomnak. Én sem voltam kivétel, tavaly tavasszal folyamatos kísérletezésben voltam. Igaz, hogy kevesebbet, de még mai napig szokta itthon pékárut sütni. Egy jó kelesztőkosár, ami ráadásul csodás formát is ad a kenyérnek, igencsak hasznos.

Juta zöldségtároló

145956349_3978824652157097_7538121135861265925_o.jpgTeljesen természetes jelenség, ha az életmódváltással megnő a zöldégek mennyiség az otthonodban. Azonban ezeket megfelelő módon kell tárolni, ahhoz, hogy frissek és zamatosak maradjanak. Fontos, hogy a különböző zöldségeknek és gyümölcsöknek eltérő tárolási igénye van, amiről készítettem korábban két videót is (itt találod őket: 1. rész; 2. rész). Az egyik részben mutattam a krumpli és hagyma tárolásához használt juta zsákjaimat, amivel kapcsolatban sok kérdés jött, hogy hol lehet beszerezni. Akkor éppen nem volt a Tchibo kínálatában, de most ismét kapható! Csapjatok le rá, amíg van!

Univerzális hámozó

146783137_3978824868823742_3988026039808692708_o_1.jpgZöldséghámozó szerintem a legtöbb konyhában van, azonban olyat keveset láttam, amit ha megfordítunk julienre tudjuk könnyedén vágni a zöldségeket. Ez rengeteg időt spórol meg, ha pl. szeretitek az ázsiai ihletésű ételeket, hiszen ott előszeretettel használják ezt a vágási módot.

Frissentartó fedél

gemuese-frischhalteschutz-im-2er-set.jpgEz a frissentartó fedél teljesen új szerzemény, ami pár napos használattal is igencsak praktikusnak bizonyul. Különböző folpack alternatíváim vannak, ha edényeket szeretnék lefedni, de a fél avokádó, citrom, alma nem igazán szerette a dobozba zárást. Most egyszerűen csak rögzítem a szilikonpánttal a megmaradt gyümölcsöt, és a következő felhasználáskor kevésbé van kiszáradva, vagy bebarnulva, mint korábban.

A bejegyzést a Tchibo Magyarország támogatta.

Ezek is érdekelhetnek:

Így készíts tökéletes zabtejet!

Ezt a krumplisalátát mindenki imádni fogja!

Sütés nélküli vegán kókuszkocka

Karfiolkrémleves pisztácia pesztóval

Szólj hozzá

háztartás vegán Konyha vegán életmód háztartási eszközök Háztartási tippek