2020. máj 16.

Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!

írta: SMARTA
Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!

spenot.JPGA spenót az elmúlt pár évben egyre népszerűbb alapanyag lett. Én egyre többet használom a legkülönbözőbb ételekbe, mert nagyon egészséges, és rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre. Ha eddig mellőzted az étrendedből a zsenge, friss spenótot, mert a menzás spenótfőzelék jut róla csak az eszedbe, akkor remélem, hogy ezután a 8-as lista után átgondolod, és adsz még egy esélyt ennek az ízletes zöldségnek!

A spenót 7+1 jótékony hatása

dsc02456.JPG1. Tele van vitaminnal

A-, C,- E-, és K-vitaminban nagyon gazdag, bár az A- és C-vitamin-tartalma nagy része főzéskor kioldódik, ezért érdemes minél többet nyersen is fogyasztani belőle. Nagyon jó smoothie alapanyag, a friss zsenge leveleknek nincsen karakteres íze, így a smoothie többi összetevője határozza meg az ízeket, de akár az eperrel kombinálva salátaként is fogyaszthatjuk.

2. Magas a vas tartalma

Igaz, hogy korábban egy tizedesvessző tévesztés miatt extra magas vas tartalmat tulajdonítottak a spenótnak, de a számok rendezése után is elmondható, hogy annak, aki vashiányban szenved jó természetes vasforrás lehet, ráadásul a vas felszívódásához szükséges C-vitamin is megvan benne

3. Tele van ásványi anyaggal

A vas mellett olyan értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, mangán, kalcium, kálium, cink és szelén, amelyek elengedhetetlenek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.  

4. Szépíti a bőrt

A spenót magas A és E-vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, így a spenót rendszeres fogyasztásával, búcsút mondhatunk az aknénak és a ráncoknak is.

5. Segíti az agyi folyamatokat

Meglepő lehet, de gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakat is tartalmaz, amelyek különösen a gyerekeknél nagyon fontosak a megfelelő agyi és idegrendszeri működéshez.  

6. Segít a rákos megbetegedések kialakulásának a csökkentésében

A karotinoid fitonutriensek (mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin) antioxidáns védelmet biztosítanak a sejteknek. A kutatók legalább 13 különböző olyan flavonoid vegyületet azonosítottak a spenótban, amelyek antioxidáns funkciót töltenek be a szervezetben, és ezek mind segítenek abban, hogy csökkentsék a rákos megbetegedések kialakulását.

7. Nyugtatja az idegeket

A spenót magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer stabil működéséhez, és egyben segít abban is hogy könnyebben megküzdjünk a napi stresszel.

+ 1. Segíti a fogyókúrát

Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, mert ez is azon zöldségek közé tartozik, amely tele van tápanyaggal, mégis minimális a kalória tartalma, 100 gramm zöldség ugyanis csak 7 kalóriát tartalmaz! Ráadásul a magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre, így diétás és fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető. 

Ha pedig nem vásárolnád, hanem saját magad termesztenéd a spenótot, akkor nézd meg ezt a videómat, amelyben megmutatom, hogy ez mennyire egyszerű és könnyű, ráadásul még az erkélyeden is nevelheted!

Ezek is érdekelhetnek:

Az amaránt 5 jótékony hatása

Ezért fogyassz mindennap Omega 3-at!

Epermánia: ezért vegyél most epret!

Epres spenótsaláta nem csak ínyenceknek!

Szólj hozzá

Életmód Egészség Spenót Egészséges táplálkozás smarta smarta kertje spenót jótékony hatásai