2020. aug 06.

Citromos-áfonyás galette - amiből egy tuti nem elég

írta: SMARTA
Citromos-áfonyás galette - amiből egy tuti nem elég

dsc04988-2.jpgHa gyorsan, sütőforma nélküli, könnyű, nyári gyümölcsös édességet szeretnénk összedobni, akkor a galette a legtökéletesebb választás. Ráadásul az sem baj, ha nem sikerül szimetrikusra, mert attól lesz igazán rusztikus a végeredmény. Gyümölcsnek tulajdonképpen bármit választhatunk, de nekünk az áfonyás az egyik nagy kedvencünk, mert enyhén fanyar, picit savanykás is, így tökéletes összhangban van az édes linzertésztával.  

Áfonyás galette recept

Az alapja egy egyszerű linzer tészta, amit akár készen is megvehetünk, de magunk is elkészíthetünk pár perc alatt. Amíg pedig hűl a tészta, addig összedobjuk a gyümölcsös tölteléket, és már mehet is a sütőbe a finomság. 

Galette recept

  • 185 g liszt
  • 100 g hűtőhideg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1/2 kk só
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek hűtőhideg víz

Áfonyás galette elkészítése:

dsc04921-2.jpg

  • Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót.
  • Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
  • A tojás sárgáját a vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk.
  • A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

TIPP: Ha szeretnénk előre dolgozni, és egyszerre több adag tésztát is elkészítünk, akkor hűtőben 3 napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatjuk.  

  • Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.

Áfonyás töltelék:

300 g friss áfonyát finoman, de alaposan összekeverünk 2 evőkanál barna cukorral, 2 evőkanál keményítővel és 1 teáskanál vanília kivonattal  

  • A tészta szélénél hagyunk kb. 3-4 cm-es üres sávot, és feltöltjük a gyümölccsel. A szélét az egyik oldaláról indulva, egymás után ráhajtjuk a gyümölcsre.
  • A tészta szélét megkenjük felvert tojással és megszórjuk nagy szemű barna cukorral, amely csodáasan rákaramellizálódik a tésztára.
  • 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Amikor kivesszük a sütőből 1 bio citrom héját ráreszeljük a töltelékre, amitől az egész kap egy csodás frissességet.

Akár melegen is tálalhatjuk, de hidegen is csodás. Ha ebben a melegben még egy csavart szeretnétek vinni bele, akkor tálaljátok 1 gombóc vanília fagyival.

Ezek is érdekelhetnek:

Áfonyás csokiparfé reggelire

Málnás-barack fagyi 5 perc alatt

Ezekkel hűsítsd magad a kánikulában!

Sütés nélküli vegán kókuszkocka

Szólj hozzá

áfonya desszert galette Recept Édesség Nyár Sütemény Linzer Smarta konyhája