2020. aug 25.

Házi bazsalikom pestos tészta

írta: SMARTA
Házi bazsalikom pestos tészta

dsc05341-2_1.jpgA villám gyorsan elkészíthető egylábasos paradicsomos tészta után a második nagy kedvencem a bazsalikomos pestos tészta, jó sok parmezánnal, és még több friss bazsalikommal. A kertben lassan vége a bazsalikomnak, ezért érdemes ilyenkor egy nagyobb adag házi pestot készíteni belőle, amit akár tésztára, akár szendvicsre kenve igazán olaszos vacsorát tudunk összedobni. 

Házi bazsalikom pesto készítése

Ha van rá lehetőségünk, és főleg friss alapanyagunk, akkor érdemesebb házilag készíteni a pestot, mint boltban vásárolni. Összehasonlíthatatlan az íze, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. 

 Bazsalikom pesto hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 g fenyőmag
  • 80 g parmezán
  • 3 marék bazsalikom levél
  • 1 tk só
  • 1 dl extraszűz olívaolaj

A pesto elkészítése:

dsc05780.jpgAz eredeti pesto mozsárban készül, kézzel, aminek a hatására még ízletesebb lesz, de a mindennapos rohanásban szerintem nem túl sokunknak van ilyenre ideje, bármennyire is finom. Én mindig aprítóval készítem, de még soha nem volt rá panasz :-)

  • A fokhagymát a fenyőmaggal egy aprítóban összedaráljuk.
  • Hozzáadjuk a parmezánt, a bazsalikom leveleket, az olívaolajat és a sót, majd homogénre mixeljük. Nem szükséges, hogy teljesen egységes, krémes állagot kapjunk, elegendő, ha már nincsenek benne nagyobb darabok.

A pestot hűtőben tartósítás nélkül kb. 1 hétig tárolhatjuk. Ha kisebb üvegbe tesszük, és a tetejére öntünk még egy adag olajat, ami elzárja a külvilágól, akkor akár 2-3 hétig is tárolhatjuk, de ha veszünk ki belőle, mindig tiszta kanállal nyúljunk bele, és ellenőrizzük, hogy az olaj mindig elfedje amikor visszatesszük a hűtőbe.

dsc05355.jpgPestos tészta készítésekor a kifőzött durumtésztához hozzákeverjük a pestot ízlés szerinti mennyiségben, tálaláskor parmezánt reszelünk még rá.

Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, vagy valakit szeretnénk meglepni egy valódi olasz ízélménnyel, akkor érdemes a durumtésztát is házilag elkészíteni, ami nem bonyolult, és még tészta gépre sincs feltétlenül szükséged.

Ha kíváncsi vagy az olasz házi tészta készítésének lépéseire, akkor nézd meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

7 elképesztő tény a durumlisztről, amit neked is tudnod kell!

Így készíts házilag sült paradicsomot!

Ezt a krumplisalátát mindenki imádni fogja!

Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!

Szólj hozzá

recept olasz tészta bazsalikom durumliszt durumtészta Vacsora Pesto Tészta házi pesto Smarta konyhája Olaszos vacsora ötlet smarta városikonyha