2020. jan 06.

Miért tűzzünk ki célokat 2020-ra?

írta: SMARTA
Miért tűzzünk ki célokat 2020-ra?

travel-2650303_1920.jpgAz ünnepi időszakot követően, ahogy kicsit kizökkenek a hétköznapok rutinjából és elkezdek pihenni, egyszer csak azon kapom magam, hogy nem kényszerból, hanem ösztönösen elkezdem tervezni a következő évet. Előveszem a színes tollaimat, nagy üres lapokat, füzetet és elkezdenek jönni a tervek, és a célok. Ez nem csak nálam van így, hiszen ilyenkor, január elején, lépten-nyomon azzal találkozunk, hogy hogyan tervezzük meg az évünket. A tervezési tippek helyett, most azt gyűjtöttem össze, hogy miért fontos tervezni és célokat kitűzni. 

Rengeteget halljuk a barátainktól, a családban, de akár még a boltban is az embereket keserűen panaszkodni, hogy bezzeg a szomszéd elutazott, új autót vett, állást váltott, lefogyott 10 kilót és biztos azért, mert seftel valamivel, örökölt egy adag pénzt, jóban van a főnökkel, zsírleszíváson volt... mi meg majd beledöglünk a mindennapokba és pont ugyan úgy élünk, mint 10 éve. Nem mondom, hogy nem lehet a legkülönbözőbb oka és háttere annak, hogy valaki jobban él (nem feltétlenül csak anyagi értelemben), mint korábban, lehet az is az oka, hogy másképp gondolkozik, tervez, célokat fogalmaz meg és fókuszáltan dolgozik azért az autóért, utazásért, jobb pozícióért, vagy a kilóktól való megszabadulásért.

Dióhéjban, ha 2021 januárjában másol szeretnél tartani, mint most, akkor máshogy kell azt az évet végig csinálnod, mint a 2019-et. De nézzük részletesebben, hogy miért érdemes célokat kitűzni!

1. Hogy ne le, hanem megéljük az életet!

board-1514165_1280.jpgNagyon sok ember elvan egyik napról a másikra, ahogy sodorják az események, az történik vele. Ez már egészen fiatal korban kezdődhet, amikor a továbbtanulással kapcsolatban kell dönteni. Sokan csak addig gondolkoznak, hogy kell egy diploma, de igazából mindegy, hogy mi. Utána meg csak vizsgától vizsgáig látják az életet.

Ez sok esetben felnőtt korban sem változik, élik a napi rutint, és ha netalántán eléjük sodródik egy lehetőség, akkor szerencsésnek érzik magukat, és talán élnek is vele, ha pedig nem akkor napi rutinból élnek le egy életet.

Ezzel szemben, ha vannak tervek és célok, azok segítenek abban, hogy a napi rutin egy eszköz legyen bizonyos dolgok megvalósításának az irányába, amelyekre konkrétan készülünk, és teszünk is érte, hogy megvalósuljon. Amikor megtörténik, akkor tudjuk, hogy ez a mi érdemünk, és ennek megfelelően értékeljük magunkat és azt az élményt, pozíciót, tárgyat, ami a célkitűzésünkben szerepelt. Tehát, lesz az életünkben egy cél, ami felé tartunk, és ettől válik izgalmassá az élet.

2. Hogy kihozzuk magunkból a maximumot!

light-bulbs-1875384_1280.jpgA sikeres embereknek mindig van egy víziója, látják, hogy hova szeretnének eljutni, és ehhez miket kell megtenniük. Elég csak a sportolókra gondolni, tudják, ha bajnokok akarnak lenni, akkor mi az az idő, az a táv, amit meg kell csinálniuk. És ha megvan a vízió, akkor ezekhez tudnak részfeladatokat párosítani, ami segít nekik, hogy az út végére a legjobbat hozzák ki magukból.

Ha neked is van egy álmod, egy vágyad, hogy hol szeretnél 1,5 vagy 10 év múlva tartani, akkor a rész célok segítenek neked, ennek az elérésében. Ezek nélkül, az eddigi rutint ismételgetve, ott fogsz 10 év múlva is tartani, ahol ma.

3. Hogy meglegyen a fókusz!

telescope-122960_1280.jpgAkinek vannak céljai, az tudja, hogy mire kell összpontosítani, hova kell tenni az energiát és a fókuszt. Aki szeretne egy év múlva máshogy élni, az nem tesped napi 5-6 órát a tévé előtt bámulva bugyuta sorozatokat, mert tudja, hogy az nem segíti a céljai elérésében. 

Ha megvan a vízió és a célok, akkor fókuszáltak tudunk maradni, nem térünk le az útról, és hamarabb érjünk el eredményt, mintha csak várjuk, hogy megtörténjen a csoda.

4. Segít, hogy motiváltak maradjunk!

positive-2470506_1280.jpgA célok segítenek abban, hogy akkor is dolgozzunk értük, amikor legszívesebben ki sem kelnénk egész nap az ágyból. Például, ha tudjuk, hogy szeretnénk egészségesebben élni, és ehhez az egy út, hogy a piacon vásárolunk, nem pedig a hipermarketekben, akkor könnyebb lesz szombaton felkelni, és kimenni a piacra, mert tudod, hogy a célod eléréséhez ez szükséges. 

5. Méri a fejlődésünket!

leaf-3369412_1280.jpgHa van egy víziónk, hogy mit szeretnénk elérni, akkor az ahhoz vezető utat kisebb nagyobb célok és feladatok definiálásával és megvalósításával tesszük meg. Ha ezeket jól megfogalmazzuk, és ezek alapján határozzuk meg a cselekedeteinket, akkor egy-egy részcél elérésével pontosan látjuk, hogy hol járunk, mekkora utat tettünk meg, és mi vár még ránk.

Ha szeretnénk átalakítani a testünket, fogyni, izmosodni, terhelhetőbbek lenni, akkor heti, havi részcélokat kell kitűzni. Ha az a célod, hogy nyárra ledobj 10 kilót, akkor az havi 2 kiló, amihez máshogy kell táplálkoznod, el kell kezdened mozogni... ha első hónap végén ugyan annyi vagy, akkor újra kell gondolnod, hogy min változtass, ha pedig sikerül a 2 kiló fogyás, akkor büszke lehetsz magadra, ami még jobban fog motiválni következő hónapban.

Ha eddig nem tűztetek ki célokat, akkor remélem kedvet kaptatok hozzá! Ha még további motivációra lenne szükségetek célkitűzés témában, akkor nézzétek meg ezt a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Így szoktam rá a futásra

Az egészséges táplálkozás 5 alapelve

Nőnek lenni nehéz!?

5+1 stresszűző tipp, hogy jól induljon az év!

Szólj hozzá

motiváció 2020 célkitűzés Életmód Tippek