2020. már 25.

Karfiolkrémleves pisztácia pesztóval

írta: SMARTA
Karfiolkrémleves pisztácia pesztóval

image001_87.jpgA mostani helyzetben egyre többen főzünk itthon, nem rendelünk, nem járunk étterembe. Azonban a háztartási teendőnkre jutó időnk és a kreativitásunk is véges lehet. Hoztam nektek most egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb krémleves ötletet, amihez csupán néhány alapanyagra van szükség. Ráadásul minden zöldségkrémleves egészséges és tápláló is, érdemes rendszeresen készíteni őket!

Karfiolkrémleves gyorsan 

Az otthoni tanulás most még komolyabb kihívások elé állít bennünket, mert nem elég, hogy - ha szerencsések vagyunk - otthonról kell végeznünk a munkánkat, még a gyerekekkel is tanulni kell, plusz ellátni őket. Ilyenkor a gyors, de mégis tápláló levesek jól jönnek. Korábbi receptjeim között találtok brokkoli, sütőtök, paradicsom, és minestrone leves recepteket is, de most lássuk a karfiolt!

Karfiolkrémleves recept

image002_64.jpgHozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 dl rizstejszín
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 kk kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors  
  • 0,5 liter szűrt víz opcionálisan, ha túl sűrű lenne
  • 5 dkg pisztácia

Elkészítése:

  1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, összemasszírozzuk és sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
  2. A hagymát félbe vágjuk, a fokhagymának levágjuk a tetejét. Mind a kettőt alufóliába tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól becsomagoljuk, majd rátesszük a tepsire. 
  3. A megsült karfiolt , a vöröshagymát és a fokhagyma krémes belsejét turmixba tesszük, felöntjük alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, 1 evőkanál olívaolajat és a fűszereket, majd krémesre mixeljük.
  4. Átöntjük egy lábasba, szükség esetén melegítjük, vagy tovább hígítjuk alaplével vagy vízzel

A pesto: a hántolt pisztáciát kávédarálóban addig daráljuk, amíg az olaj kicsapódik, és pépes lesz. Áttesszük egy tálba, adunk hozzá 1 evőkanál  olívaolajat, 1 csipet sót, és összekeverjük. (hasonlóan készül, mint a tahini).

Tálaláskor a leves tetejére tegyünk a pestóból, és ha van friss bazsalikomunk, néhány levelet tehetünk mellé, mert ízben jól harmonizál.

Ezek is érdekelhetnek:

Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából

Egyszerű narancsos répatorta - húsvétváró recept

Brokkolis-sajtkrémmel töltött cannelloni sütőtökös-tejszínes mártásban

Nutella helyett ezt edd - vegán mogyorókrém

Szólj hozzá

karfiol karfiolkrémleves Recept Leves Ebéd Egészséges táplálkozás Krémleves Smarta konyhája Ebéd ötlet