2020. nov 17.

7 gyerekbarát DIY ötlet az ünnepi készülődéshez

írta: SMARTA
7 gyerekbarát DIY ötlet az ünnepi készülődéshez

half_classic_jpg_2.jpgAlaposan megcsappantak a program lehetőségeink, és ilyenkor extra kreativitásra lehet szükségünk, hogy aktívan töltsük a hétvégéket, főleg, ha gyermekünk is van. Szerencsére az adventi és a karácsonyi készülődés sok lehetőséget tartogat, amivel két legyet üthetünk egy csapásra: lefoglaljuk a gyermeket, és az otthonunkat ünnepi hangulatba hozhatjuk, ami jelen esetben a lelkünknek is biztosan jót fog tenni. Lássuk, hogy mi mindent készíthetünk otthon!

Légy kreatív, mutatom hogyan!

A tavaszi lockdown pozitívuma az volt, hogy egyre kellemesebb lett az idő, és sok apró dologgal foglalhattuk el magunkat a kertben. A legfőbb kreatív és egyben alkotó elfoglaltságunk a veteményezés volt, és minden nap örömmel nézegettük és kóstolgattuk a növekvő zöldségeket és gyümölcsöket.123780887_3730423863663845_1192899928042599779_o_2.jpgSajnos ezt a hűvös novemberi napokon viszont azért lehetünk hálásak, hogy közelednek az ünnepek, és az adventi készülődéssel le tudjuk magunkat, a gondolatainkat és gyermekünket is foglalni. Múlt héten már mutattam néhány tippet, hogy a lakást mivel lehet adventi hangulatba hozni, most jöjjenek a kézműves DIY tippek!

Tudom, nem olyan könnyű hirtelen kreatívnak lenni, és egy rajztanár tehetségével (és eszközkészletével) nekiállni az alkotásnak. De ettől még nem kell lemondani a közös munka öröméről, hiszen a Tchibo Magyarország legújabb kínálatában is nagyon sokféle előkészített ötlet vár megvalósításra.

1. Adventi sütemények szeretettel

123770269_3730424076997157_8141692099052613045_o.jpgAz egyik legkézenfekvőbb alkotási folyamat a közös sütés. Az aprósütemények, linzerek sokáig elállnak, ezért nyugodtan már most nekikezdhetünk a sütemények tesztelésének. Próbáljunk ki új recepteket, és ami a legjobban tetszik, azt újra elővehetjük karácsonykor. Akár itt a blogomon, akár a YouTube csatornámon is találtok bőven recepteket.

Íme néhány kedvcsináló ötlet:

Mandulás hókifli

kuechenschuerze.jpgA legegyszerűbben egy szillikon sütőforma segítségével tudjátok elkészíteni, ahogy ebben a videómban korábban már megmutattam. De ugyanezt a receptet akár csillag alakban is kipróbálhatjátok, és a különböző formák használatával még színesebbek lesznek a süteményes tányérok.

Lekváros linzer

jpg_3_2.jpgNálunk nincsen ünnep lekváros linzer nélkül, ami szintén nagyon jól variálható. Különböző linzer kiszúróval és a töltelékekkel lehet színesíteni a kínálatot. A klasszikus baracklekváros linzer mellett, töltelékként tehettek bele citromkrémet, és házi mogyorókrémet is. 

Adventi muffin

jpg_4_2.jpgMuffin variációk is jól jöhetnek, amelyeknek a legnagyobb előnye, hogy villámgyorsan készen vannak, és ha előkerülnek a karácsonyi kapszlik és dekorációs elemek, a legkisebbeket is könnyedén rá vehetjük a közös sütögetésre, és utána a jól megérdemelt közös uzsonnázásra, amit egy játék kávézóból szolgálhat fel nekünk a gyermekünk. 

2. Ehető karácsonyfadíszek

123698865_3730423910330507_1871318457980223440_o.jpgMaradva a sütögetés témánál, az ehető karácsonyfadíszek készítése is jó program lehet. Ehhez elég egy egyszerű vajaskeksz recept, de a karácsonyi mintás dombornyomott sodrófa és egy garnitúra karácsonyi sütiszúró nélkülözhetetlen.

jpg_5_1.jpgEzek a kekszdíszek akár gasztro-ajándéknak is jól jöhetnek, a nagyszülők és a barátok is biztosan örülnek az efféle csemegének, főleg, ha csinosan, ünnepi süteményes dobozba csomagoljuk őket.

3. Adventi kalendárium 

123023173_3708498265856405_3536161169057774781_o.jpgMost különösen fontosak az apró élmények és meglepetések, amelyek fel tudják dobni a hétköznapokat. Az adventi kalendáriummal a gyerkőcnek minden nap mosolyt csalhatunk az arcára, amely a mi lelkünket is felvidíthatja, hiszen nincs annál boldogabb látvány, mint amikor a gyermekünk reggelente izgatottan kukkant bele a kis kék zsákba, hogy mit is rejthet.123061957_3708498282523070_1135476160377852495_o.jpgA bolti, kész kalendáriumok helyett vegyük elő a saját kreativitásunkat, alkossuk meg gyermekünkkel közösen az idei adventi kalendáriumot, amit mi töltsünk meg apróságokkal az éj leple alatt. Sokkal nagyobb lesz az öröm, mintha csak a csokoládék alakja változik a kalendáriumban, de semmi meglepetés nem társul a várakozáshoz.

4. Mikulássapka házilag

jpg_7_1.jpgAz még mindig nagy kérdés, hogy idén a Mikulás tud-e jönni az óvodákba és iskolákba, vagy csak az éjjel csempész a csizmákba ajándékokat. Bárhogy is legyen érdemes rákészülni, és egyedi mintás mikulássapkával várni, aminek már az elkészítése is jó móka, és segít elhinni, hogy csodák még léteznek. 

5. Hímzett karácsonyfadíszek

jpg_9_1.jpgHa nem csak saját süteményt szeretnénk a fára akasztani, hanem más apró kis díszeket is, remek kreatív és finom-motorika fejlesztő elfoglaltság lehet a hímzés, főleg, ha kifejezetten karácsonyi mintás díszeket alkothatunk. Amikor megláttam ezt a szettet a Tchibo kínálatában elkapott a nosztalgia, hogy kiskoromban én is milyen sokat hímeztem a nagymamámnál a téli estéken, és mennyire szerettem.

6. Karácsonyi üdvölőlap házilag

jpg_10.jpgAz idei karácsony sok szempontól más lesz, mint amit megszoktunk. A nagy családi összejövetelek valószínűleg elmaradnak, és a távoli rokonainkat sem biztos, hogy meg tudjuk látogatni. Karácsonyi sms-nél, vagy telefonhívásnál sokkal személyesebb lehet, ha egyedi üdvözlőlapokat készítünk. A kisebbek matricázhatnak, a nagyobbakat pedig akár megkérhetjük, hogy írják meg ők a család nevében a karácsonyi üdvözletet.

7. Asztaldísz és kísérőkártya

jpg_8.jpgKülönböző karácsonyi hangulatú kreatív papírokból (pl. kraft papír, csillámpapír, átlátszó papír) remek ajándékkísérő kártyákat, asztali-, és karácsonyfadíszeket, ablak és lakás dekorációkat készíthetünk. Ebben az esetben már lehet, hogy egy kicsit több egyéni kreativitásra is szükség lehet, de a YouTube-on remek DIY videók érhetők el ebben a témában is, amiből tudunk ihletet meríteni. 

A cikket a Tchibo Magyarország támogatta.

Ezek is érdekelhetnek:

11 apróság, amivel adventi hangulatba hozhatod az otthonodat

Így készíts ehető karácsonyfadíszeket

Ezt süsd karácsonyra: pekándiós-narancsos koszorú

Fehércsokis-sütőtökös latte

Szólj hozzá

advent otthon karácsonyfa karácsonyi ajándék karácsonyi dekoráció adventi kalendárium DIY Karácsony Gyerek Dekoráció Ajándék Otthon