2018. okt 09.

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

írta: SMARTA
Citromkrém, amire tuti rákattansz!

citromkrem.jpegAz ember két helyen kattanhat rá nagyon a citromra, jobban mondva a citromos édességekre: Amalfi partvidékén, ahonnan a fantasztikus limoncello is származik, és Angliában, ahol tradíció a citromkrém (eredeti nevén lemon crud) és nagyon sokféle formájában találkozhatunk vele. Ha elkapna bennünket a nosztalgia, akkor nem kell repülőjegyet venni, elég ha csak szerzünk pár darab jófajta, tényleg finom citromot, és rászánunk 10 percet a házi citromkrém elkészítésére.

Előre szólok, hogy nagyon addiktív recept következik, és fennáll a rászokás veszélye :-) Lehet pirítósra kenni, piskóta rétegek közé tölteni, pitére halmozni, sőt pohárkrém desszertekben is tökéletes. De természetesen bármibe teheted, amibe lekvárt is tennél.

Citromkrém recept

citromkrem2.jpegHozzávalók:

  • 4 BIO citrom leve és 4 citrom reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál kukorica keményítő
  • 1 egész tojás és 3 tojás sárgája
  • 75 g vaj
1. A citromokat alaposan megmossuk, megtöröljük és a héját lereszeljük.
2. Egy kisebb lábosba beletesszük a cukrot, a citrom héját és a citromok levét, majd összeforraljuk. 
3. Pár evőkanál meleg citromlével összekeverjük a keményítőt, és hozzáadjuk a többihez, alaposan, csomómentesre elkeverjük.
4. Levesszük a hőmérsékletet minimumra, - ami nagyon fontos, ha nem szeretnénk citromos rántottát kapni - és intenzív keverés mellett lassú csurgatással hozzáadjuk a felvert tojásokat.
5. Ha szépen összeállt, akkor már mehet is bele a vaj, amivel szintén egyenletesre keverjük, és már mehet is bele üvegekbe.
Hűtőben körülbelül 1-2 hétig tárolhatjuk, de szerintem 1-2 napnál tovább nem marad az üvegben.
Ha érdekel, hogy hogyan használtam fel ezt a citromkrémet egy sütés nélküli sajttorta pohárkrémhez, akkor nézd meg ezt a recept videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:
Szólj hozzá

recept citromkrém Édesség Citrom Smarta konyhája lemon crud