2020. jún 05.

Törökmogyoróból tej és liszt házilag

írta: SMARTA
Törökmogyoróból tej és liszt házilag

img-7377.JPGÉn már több, mint 20 éve növényi tejeket fogyasztok, mivel laktózérzékeny vagyok, ennyi idő alatt elég sokfélét kipróbáltam, vannak nagyon finomak és vannak csapnivalóan rosszak a boltok kínálatában. Azonban, ha rászánunk egy kis időt, akkor egyszerűen magunknak is el tudunk készíteni különböző növényi tejeket. Most egy különleges, és nagyon finom magtej receptet hoztam nektek, ami törökmogyoróból készül.

Különleges magtej törökmogyoróból

img-7378.JPGÉn nagy rajongója vagyok a törökmogyorónak, bármilyen formában imádom, mogyorós csokiban, házi "nutellában", de még ázsiai ihletésű tésztás ételekbe is gyakran teszem. Most viszont kipróbáltam egy teljesen új oldalát, és magtej formájában sem okozott csalódást. 

Hozzávalók:

  • 100 g törökmogyoró
  • 600 ml szűrt víz
  • 1/2 kk só
  • 1 ek juharszirup

 Elkészítése:

  1. A mogyorót 8 órára sós vízbe tesszük ázni.
  2. Leöntjük róla a vizet, és átmossuk.
  3. Beletesszük a mogyorót egy turmixba, hozzáöntjük a szűrt vizet, a juharszirupot és 2 percig mixeljük. 
  4. Egy szűrőzsákba öntjük az elkészült italt és átfejtjük.
  5. Zárható üvegbe öntjük és 4 napig hűtőben tárolhatjuk.

Azonban túl drága ez az alapanyag ahhoz, hogy a zsákban visszamaradt szilárd részt egyszerűn csak kidobjuk, mint ahogy egy zabtej esetében ez nem okoz különösebb fennakadást. A visszamaradt mag zúzalékból minimális munkával mogyorólisztet készíthetünk, amely tökéletes lehet süteményekbe.

Mogyoróliszt készítése

image001_93.jpg

  1. A legnagyobb tepsinkbe teszünk egy sütőpapírt, és a zsákot e fölött fordítjuk ki, és finoman belerázzuk a mogyoró forgácsokat. Ha rátapadt a zsák belsejére, azokat a darabokat is leszedjük.
  2. A sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 90 fokos sütőbe, légkeverésre tesszük. Ha van aszalóprogram a sütőnkön, akkor használjuk azt. Ha működik nyitott ajtóval is a sütő, akkor érdemes 5 cm-es rést hagyni, hogy a pára távozzon, ha nem, akkor félóránként szellőztessük ki a sütőt.
  3. A mogyoróforgácsot kb. 3-4 órán keresztül szárítjuk, amíg kemény lesz.
  4. Miután kihűlt, beletesszük egy turmixba vagy aprítóba, apróra daráljuk, és bele tesszük egy zárható dobozba.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet zab, kókusz és rizs tejet készíteni, akkor nézd meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

Fehér csokis mogyorós keksz

Vegán mogyorós-karamellás latte

Nutella helyett ezt edd - vegán mogyorókrém

Vegán energiagolyó - az egészséges nasi

Szólj hozzá

tej recept vegán növényi tej Gluténmentes Laktózmentes magtej mogyorótej Smarta konyhája