2017. sze 21.

5 háztartási zöld tipp, amelyet Te is meg tudsz valósítani!

írta: SMARTA
5 háztartási zöld tipp, amelyet Te is meg tudsz valósítani!

indoor-2650994_1920.jpgEgyre több a különböző kezdeményezés, amely a természeti környezetünk megóvására és a fenntarthatóságra irányul. Vannak egyrészt civil összefogások, másrészt egyre több nagyvállalat jelenik meg olyan alternatív termékekkel a saját CSR programjaikon túl, amely szintén segíthet egy picit kompenzálni azt a túlfogyasztást, amelyben éljük a mindennapjainkat. A legnagyobb figyelem az egyre drasztikusabban felhalmozódó hulladékokra és az energia hatékonyságra irányul, de az mindig nagy kérdés, hogy mi, reálisan a mindennapjainkban hogyan is tudunk ehhez hozzájárulni. Jöjjenek az ötleteim!

1. Nézz bele a szemetesedbe!

seagull-2425509_1280.jpgEgyre népesebb tábornak örvend a Facebookon a Háztartásom hulladék nélkül zárt csoport, amelynek én is tagja vagyok, és lelkesen olvasom a praktikákat, hogy milyen módon lehet csökkenteni (vagy teljesen megszüntetni) a háztartási hulladékot. Bevallom, a zero waste életmódtól még távol állok, de amióta olvasom a tippeket és tudatosabb vagyok, legalább 25-30%-kal kevesebb szemét landol a kukában.

Pár ötlet a csoportból:

  • Vásárolj rendszeresen őstermelőktől, ahová vigyél magaddal saját dobozokat, tárolókat, hogy elkerüld a felesleges zacskó használatot, ami úgy is a kukában landol pár óra múlva
  • keress alternatívát a műanyag palackos vízre, üdítőre: ne félj a csapvíztől, ha nem tetszik az íze szerezz be valamilyen vízszűrőt, üdítő helyett válassz házi szörpöt, amit üvegben tudsz tárolni, készíts teát...
  • van alternatívája az alufóliának és a folpacknak, ha szendvicset akarsz csomagolni: lesd meg mi az a méhviaszos kendő

2. Ne pazarolj!

Tudom, ezt hallgatjuk gyermek korunk óta, hogy kapcsold le a villanyt, ha kijössz a szobából ne folyasd a vizet, amikor a fogadat sikálod... de ezt be is tartjuk? 10_essence_professional_matte_black.jpgMég akkor is, ha igennel felelünk érdemes a hagyományos izzókat LED világításra cserélni (nekem a felújításkor led szalag lett betéve, és még a fénye is sokkal jobb, nem csak takarékosabb). Víztakarékossági szempontokat figyelembe véve válasszunk csaptelepet! Felújításkor nem volt konkrét elképzelésem, de tudtam, hogy vannak olyan innovatív gyártók, akik kínálnak víztakarékos megoldásokat - így lett minden új csaptelepen Grohe, amellyel 30%-kal kevesebb víz folyik ki, de valós különbség érzetben nincs. 

3. Moss tudatosan!

A környezetemben sok embert megkérdeztem arról, hogy mi alapján teszi bele a mosószert a mosógépbe. A legtöbb válasz az volt, hogy annyit tesz bele, amennyit a gép tartálya jelöl. Ez az egyik legrosszabb amit tehetünk, hiszen a víz keménysége, a mosószer koncentrációja és a ruha szennyezettsége kell, hogy meghatározza a felhasznált mosószer mennyiségét, nem pedig a tartály mérete. Ha túl sok mosószert használunk és/vagy túl kemény víz, akkor akkor veszíthetik el a ruhák a színüket és lehet merev az anyag. Az okos mosásról korábban itt már írtam bővebben.13777.jpgHa már tudod, hogy miből mennyit érdemes használni, a mosószer kiválasztásánál is legyél tudatos, válassz olyan terméket, amelyet nem tesztelnek állatokon, környezetbarát, könnyen lebomló összetevőkből van, és nem tartalmaz sem kőolaj származékot, sem pálma olajat. Ha kíváncsi vagy ez miért kell, hogy fontos szempont legyen, akkor klikk ide.

4. Takaríts ökosan!

4_2_8_fenster_putzen_2_foto_frosch.jpgMa már annyira belénk ivódott az, hogy mindenre külön, és brutális vegyszer kell, hogy lassan több tisztószeres flakon van a lakásban, mint nő kence. Érdemes végig gondolni hogy milyen praktikákat tudunk bevetni nagyanyáinktól, ha nem találunk mindenre tippet, akkor érdemes körülnézni a környezetbarát tisztítószerek kínálatában, amelyek kevésbé terhelik a környezetet. Ha van központi vízlágyító, akkor minden takarítószerből, főleg vízkőoldóból jóval kevesebb kell. Ha pedig teljesen vegyszermentes tisztaságot szeretnénk, akkor érdemes elkezdeni barátkozni egy gőztisztítóval. Én már megtettem ;-)

5. Cseréld körültekintően!

2017-074_01.jpgHa megérett a cserére egy háztartási készüléked, akkor az új készülék kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy lehetőség szerint minél energiahatékonyabb legyen. Ez azoknál a készülékeknél különösen fontos szempont, amelyek 0-24-ben mennek, azaz a hűtő, és a fagyasztó. Szeptember óta már a porszívók energia felvételi mennyiségét is korlátozták, így a gyártóknak olyan innovációkkal kellett előállni, hogy változatlan szívóerőt alacsonyabb áram felvétellel valósítsák meg. Minden esetben nézd meg a készülékek energia címkéjét!  

Ha Neked is fontos a fenntarthatóság és kíváncsi vagy háztartási tippekre és praktikákra, akkor gyere, és csatlakozz a SMARTA Facebook közösséghez!

Ezek is érdekelhetnek:

A gépek egyre okosabbak mi egyre butábbak leszünk?

Isten veled, Te energiazabáló hangos porszívó!

A csapból már jéghideg szóda is folyhat?

Te ismered a 'Kék angyalt'? Ezzel jelölik a kiemelkedően környezetbarát termékeket

Szólj hozzá

víz Környezetbarát Környezetvédelem Mosás Fenntarthatóság Háztartás Hulladék Takarítás zero waste BWT Karcher Mosogatógép Csaptelep Vízszűrő kancsó Grohe Energiahatékony Szelektív hulladékgyűjtés Háztartási tippek Frosch Vízkő Vízlágyító