2017. okt 30.

Ők nem csak beszélnek, tesznek is érte: Chile és Kenya is nemet mondott a nejlon szatyorra

írta: SMARTA
Ők nem csak beszélnek, tesznek is érte: Chile és Kenya is nemet mondott a nejlon szatyorra

Itthon Te vagy a csodabogár, ha nem zacskózol

garbage-2369821_1920.jpgFejlettnek mondott nyugati társadalmunk ontja magából a műanyag hulladékot, amelynek a legnagyobb része a tengerek fenekén végzi és láthatatlanul, de folyamatosan pusztítja a természeti környezetünket. Érdekes, hogy 2 olyan fejlődő ország, mint Chile és Kenya lépett fel igencsak drasztikusan ez ellen a szennyezés ellen. Furcsa abba belegondolni, hogy amíg a világ fejlettnek számító része konferenciákat tart, tanulmányokat készít, szakértőket foglalkoztat, lobbizik és ellenlobbizik, hogy hogyan lehet ez a világméretű problémát megoldani, addig vannak országok, akik végre cselekednek!

Chile-nek elege lett a műanyagból

Múlt heti hír, hogy Chile 102 tengerparti városa összefogott, és átvittek egy törvényt, amely alapján a tengerparti városokban 1 év múlva már szigorúan tilos lesz nejlon zacskót forgalomba hozni. Ha valaki még is megteszi, 100.000 Ft-nak megfelelő pénzbüntetésre számíthat darabonként. Az ok nagyon prózai, drasztikus mértékben megnövekedett a tengerben a műanyag szemét, amely következtében a halállomány pusztulása szemmel látható: vagy belegabalyodnak a szemétbe, vagy bejut a gyomrukba a mikro műanyag és abba pusztulnak bele. A kutatók szerint jelenleg 110 millió tonna műanyag lehet a tengerben, de erről itt már írtam.

Kenyában börtönbüntetés jár a nejlon zacskóért

cattle-1222174_1920.jpgAugusztusban fogadták el Kenyában a világ eddig legszigorúbb műanyag zacskó ellenes törvényét, ugyanis itt akár 4 év börtönt is kaphat a törvényszegő. Döbbenetes, hogy a kelet-afrikai térségben már nem csak a tengeri élőlényekben találtak műanyag hulladékot, de az emberi fogyasztásra szánt szarvasmarhák gyomrából is több tucat nejlonzacskót vettek ki a vágóhídon.

Magyarországon nem értik, ha nem kérsz zacskót

Törvény ide, extra adó oda, kicsiny hazánkban továbbra is dívik a zacskózás. Én próbálok figyelni rá, hogy mindig legyen nálam tartós bevásárló szatyor, a pékárut papír tasakba teszem (ha van rá lehetőség, mert ezen az osztályon is inkább a műanyag dívik), a piacra dobozzal járok. Nem mondom, hogy néha nem csúszik be néhány zacskó, de próbálok figyelni. Illetve palackozott vizet évek óta nem veszek itthonra, de ennek az okáról is írtam már itt.

Hiába a fogyasztói figyelem, ha a boltos teljesen hülyének néz, és még neki áll feljebb ha nem kérsz csomagolást a termékhez. Szombati bevásárló körutamon megtapasztaltam ezt-azt. Kezdem a pozitívval, hogy ne mondjátok, hogy csak a rosszat látom meg :-)shopping-2163323_1920.jpgA C&A-ban már egy ideje csak pénzért adnak papír! szatyrot, ami nagyon pozitív. Nálam volt vászon táska így nem is volt kérdés mibe pakolok, de szerencsére a sorban mögöttem állók között is volt olyan, aki az új szerzeményeket az egyik, a saját szatyrát másik kezébe szorongatta. 

A következő állomásom a H&M volt, ahol kérdezés nélkül rakták műanyag szatyorba a dolgokat. Jeleztem, hogy van saját táskám, nem kérek zacskót, a kis hölgy csak annyit mondott, hogy nem kell érte fizetni, és már amúgy is belerakta. 

A Deichmannban 1 db plüss gyerekmamuszt is lelkesen pakoltak volna papírszatyorba 3 szuper katalógussal egyetemben, de itt már figyelmesebb voltam és "megakadályoztam" a műveletet. Azt a pofavágást, amit kaptam, na az viszont nem fért már bele a táskámba. oranges-92634_1920.jpgAz utolsó megálló a közeli zöldséges volt. A fiú, aki általában ott szokott lenni már megszokta - bár nem érti-, hogy nem engedem, hogy bármit is zacskózzon. Most egy idősebb hölgy volt a mérleg túlsó oldalán, azonnal tette volna a 2 almát, 4 paradicsomot és 8 narancsot zacskókba, de leállítottam, hogy ne tegye. A narancsot persze nehezebb volt mérni, mert 2-szer is legurult egy-egy a mérlegről. Jött is savanyú megjegyzés, hogy ezért kéne zacskóba tenni, úgy könnyebb lenne mérni....

Sajnos attól tartok, ha központi szabályozók révén nem történik valami drasztikus ebben a témában, akkor továbbra is mindenki büszkén megveregeti a vállát, hogy ez rám nem vonatkozik, mert én szelektíven gyűjtöm a hulladékot és pont. Viszont mindezt hiába teszed addig, amíg ennek a szelektíven gyűjtött hulladéknak csupán 5-10% kerül feldolgozásra, és több, mint a 90%-a a tengerek fenekén végzi.

Kapcsolódó bejegyzések:

Te is műanyag hulladékban fürdesz nyaraláskor!?

Nyílt levél minden palackozott vizet fogyasztóhoz

5 háztartási zöld tipp, amelyet Te is meg tudsz valósítani!

Kit érdekel a környezettudatosság?

Szólj hozzá

Környezetvédelem Fenntarthatóság Vélemény Tippek Műanyag