2017. aug 01.

Horzsolás? Zúzódás? Égés? - Házi praktikák nyári bőr bajokra

írta: SMARTA
Horzsolás? Zúzódás? Égés? - Házi praktikák nyári bőr bajokra

teddy-562960_1280.jpgNyáron fokozottabban ki vagyunk téve a különböző bőr sérüléseknek, és ahol kisgyerek van, ott ez az arány még jelentősebb. A legkisebb horzsolás is nagyon kellemetlen tud lenni, nemhogy egy komolyabb sérülés. Felcsaptam ismét nagyanyáink házi praktikás füzetét, és összeszedtem Nektek azokat a házi praktikákat, amelyeket sikeresen tudtok alkalmazni kisebb baj esetén.

Vágás, horzsolás? 

A legfontosabb, hogy először tisztítsuk ki a sebet vízzel, hogy ne maradjon semmilyen kosz benne, ami fertőzést okozhat. Bármilyen természetes szert csak a vérzés elállása után tegyünk rá.

Körömvirág: kenőcs vagy alkohol mentes spay formájában tegyük a sebre, segíti a gyógyulást, a kenőcs puhán tartja a varrt.

Méz: természetes baktériumölő, ápoló réteget képez a sérült felületen. Kenjünk egy keveset a sebre és hagyjuk megszáradni.

Zúzódás

Ez talán - legalábbis nálam - a leggyakrabban előforduló sérülés típus. Beütjük, belerúgunk, ráesik... és máris ott éktelenkedik a kék-zöld-lila folt. Ez általában magától elmúlik, de egy két gyógynövénnyel gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Az árnika tartalmú szereket évezredek óta használják zúzódások kezelésére, de a fekete nadálytő krém is rendkívül hatékonyan segít a foltok mielőbbi felszívódásában.

Égés

Nyáron gyakoriak a nap okozta bőr égések, de háztartási munkák közben is lehet szerezni, ha egy picit nem figyelünk oda (én forró lekvárral égettem meg magamat). A legfontosabb ilyenkor is a felület letisztítása. Fontos, hogy az esetlegesen keletkező hólyagokat ne sértsük fel. 

Aloe vera: akár a növény leveléből nyert levet akár aloe tartalmú gélt, spray-t használhatunk, mert serkenti a szövetek regenerálódását. 

Borsmenta illóolaj: egy kis tál langyos vízbe tegyünk 2-3 csepp illóolajat, hűtsük le, és a hideg vízbe mártott vattával kenjük át a sérült bőrfelszínt.

Kívánom, hogy ezekből a praktikákból minél kevesebbet kelljen alkalmaznotok! ;-)

Ha szeretnél még több házi praktikát, konyhai tippet, akkor csatlakozz a Smarta Facebook csoporthoz! Várlak! :-)

Ezek is érdekelhetnek:

Mit csináljak 2 kg szódabikarbónával?

Sportkulacs = bacitanya??? Vagy mégsem? 

Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat?

Még egyszer a citromos vízről: tényleg használ, vagy csak trendi ezt inni reggel?

Szólj hozzá

Egészség Aloe vera Tippek Gyógynövény Körömvirág Házi praktika