2019. feb 15.

Legfrissebb konyhai trendek 2019-ben

írta: SMARTA
Legfrissebb konyhai trendek 2019-ben

fenntarthatosag_1.JPGA tavaszt ígérő első napsugarakkal együtt lassan kezdetét veszik a lakásfelújítások, és az építkezéseken is újra gőzerővel dolgoznak a szakemberek. Ha Te is most kezded el tervezgetni álmaid konyháját, akkor mindenképp olvasd el, hogy melyek azok a legmeghatározóbb trendek, amelyekre érdemes figyelni, melyek a modern konyha jellegzetességei 2019-ben. 

10 év alatt szerintem már hozzászoktunk, hogy a tavaszi konyha tervezési szezon Konyhakiállítással indul, ahol a legújabb trendeket, háztartási készülék újdonságokat testközelből is megismerhetjük, és szakértői segítség mellett akár nulláról összeállhat az a konyha, amelyről mindig is álmodtunk. A kiállításra március első hétvégéjéig várnunk kell, de jöjjön egy kis ráhangolódás, lássuk mire is számíthatunk a konyhák világában idén.

1. A természetes anyagok újra hódítanak

termeszetes_anyagok_1.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

Több évnyi mellőzés után ismét egyre több természetes anyag jelenik meg az otthonokban, így a konyhában is. Nem csak a vidéki stílus estében, de a legmodernebb minimalista konyhákban is jól mutatnak a natúr fafelületek és a gyönyörű természetes kövek. Az idei év újonnan berobbant, karakteres, és meghatározó színének, a matt feketének a komorságát is gyönyörűen meg lehet törni meleg faburkolatokkal, kiegészítőkkel, legyen szó akár a hátfalról, akár a konyhapultról, vagy polcos elemekről.

2. Fenntarthatóság a konyhában

fenntarthatosag_noveny_stoneconcept.jpg

Fotó: StoneConcept

A fenntarthatósági törekvések a konyhabútorokban is visszaköszönnek, hiszen egyre több gyártó dobja piacra az újrahasznosított alapanyagokból készülő bútorait, amelyek ránézésre pontosan ugyan olyan mutatósak, mint azok, amelyek most élik első életüket. Ha te is elkötelezett vagy a fenntartható fejlődés mellett, érdemes ilyen irányban is keresgélned.

A fenntarthatóságra, a természetközeliségre való törekvésre azonban nem csak anyagválasztás és az újrahasznosítás területén találkozhatunk, hanem a nagyméretű zöld felületek kialakításában is. Ez a fajta természetesség akkor a legszembetűnőbb, ha egy koncepcióban sok az élő, zöld növény, amely akár élőfal formájában vonzza a tekintetet. 

3. Trend színek: méreg zöld és tengerész kék

meregzold_tengereszkek_4.jpg

Fotó: Konyhakiállítás

Ha a zöldből nem lenne elég a növény, akkor a tavalyi nagyon erős szürke dominancia után idén két arisztokratikus szín lesz a meghatározó a konyhában: a méreg zöld és a tengerész kék (navy blue). Amennyiben ilyen sötét bútort választunk, mindenképp dobjuk fel réz kiegészítőkkel, és mindenképpen világos munka felületet válasszunk hozzá, hogy ellensúlyozzuk a komolyságot.  

4. Matt fekete az új fényes fehér?

matt_fekete_pannonia_butorstudio.jpg

Fotó: Pannónia Bútorstúdió

Az idei év a matt fekete lázban indult a konyhák területén. A bútoroktól kezdődően, a fogantyúkig, a munkalapon át a háztartási gépekig teljes repertoárt találunk a matt feketéből. Éles kontraszt az évekig uralkodó magasfényű fehér konyhák után, és kérdéses, hogy mennyire marad, vagy csupán egy rövid ideig tartó fellángolásról van szó. Mindenesetre, aki ilyen konyhában gondolkozik, alaposan válassza meg az enteriőr többi elemét, hogy a konyha ne változzon túl komorrá.

5. Beton és márvány

marvany_beton_1.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

A burkolatoknál tavaly már itt-ott megjelenő márvány idén egyre erőteljesebb hangsúlyt kap, ami összefüggésben áll az egyre dominánsabban megjelenő sötét bútorokkal is, mint kontrasztos ellenpólus. Kerülhet a márvány a pultra, a padlóra, de a falra is. 

A beton, igaz, hogy már kisebb dominanciával, mint akár tavaly, de marad még velünk. Ha nem akarunk igazi betont az otthonunkba, akkor egyedi, kenhető beton megoldások is léteznek már.

7. Hátfalak egy lapból

hatfal_egy_lapbol.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

Az egyetlen lapból készített hátfal már nem csak a praktikumot szolgálja, hanem kicsit újra gondolva annak méretét és elhelyezését, a konyha fókuszpontjává is válhat. Ugyanúgy, ahogy a nappalinak bizonyos részét akár speciális festéssel, vagy tapétával kiemeljük, ugyan ilyen módon játszhatunk egy nagyméretű burkolólappal a konyha falán is. Ez a megoldás az idei fürdőszoba trendben is visszaköszön.  

6. A konyhasziget örök

konyhasziget_2.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

A konyhasziget és a félsziget továbbra sem megy ki a divatból, a praktikussága és térrendező ereje elvitathatatlan, ha rendelkezésre áll hozzá elég terület. Ami azért új elemként kúszik a szigetkoncepcióba, hogy a munkafelület burkolata akár az egész, akár a szigetnek csak egy részénél a padlóig fut.

8. Rejtett fogók

rejtett_fogok.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

A minimalizmus és a vizuális nyugalomra törekvés hatásai megjelennek a bútorok fogóin is. Vagyis ha pontosabbak akarunk lenni, akkor eltűnnek, mert a szögletes vonalvezetésű, letisztult dizájnon semmilyen fogóval, nyitó alkalmatossággal nem találkozunk, az ajtók érintésre nyílnak.

9. Mosogató újraértelmezve

mosogato_ujraertelmezve_ecorgan_blanco.jpg

Fotó: Blanco

A mosogatók tervezésekor is egyre jobban figyelembe veszik a gyártók a különböző fogyasztói igényeket. Már nem csak egy mosogatómedence és csöpögtető részből állnak, hanem az életvitelünknek megfelelően zöldség-gyümölcsmosó tálcákkal, rejtett tárolókkal, komposzt gyűjtésre alkalmas rekeszekkel, előkészítő felületekkel lehet kombinálni. Ez különösen a kisebb alapterületű konyháknál lehet fontos szempont. 

10. Egyénre szabott tárolók/kamrák

tarolok_rejtett_fogantyu.JPG

Fotó: Konyhakiállítás

A kihúzható kamraszekrények mellett idén igazi újdonságként hatnak az egyedi beépített kamra szekrények. Ha nincs kamrád, ahol a száraz árut, zöldségeket, gyümölcsöket lehet rendezetten tárolni, akkor mindenképp dedikálj egy helyet a bútorban ennek a funkciónak is, hiszen a konyha akkor lesz rendezett, és akkor fogod magad jól érezni benne, ha mindennek van helye.

Még több inspirációt és gyakorlati tanácsért március 1-3 között látogass el a Konyhakiállításra, és is ott leszek :-)

Ezek is érdekelhetnek:

 Így néz ki a fürdőszoba 2019-ben

10 dolog, amitől azonnal szabadulj meg a konyhádban!

 

Szólj hozzá

háztartás Építkezés Trend Otthon Felújítás Konyha modern konyha Konyhakiállítás