2020. feb 25.

5 dolgot tegyél meg mielőtt a kávéhoz nyúlsz!

írta: SMARTA
5 dolgot tegyél meg mielőtt a kávéhoz nyúlsz!

laptop-1209008_1280.jpgIgaz, hogy már tavaszias az idő, aminek lehet örülni, de ezzel még nem vagyunk túl a téli megpróbáltatásain, mert nagyon sok emberre rátörhet már most a tavaszi fáradtság, és egyik kávét a másik után öntjük magunkba. Azonban a kávé sem mindig jó megoldás, hiába van nagyon sok jótékony hatása. Tehát mielőtt lefőzöd a következő kávát gondold végig ezt az 5 dolgot!

1. Számold össze hány kávét ittál már ma!

mugs-642113_1280.jpgA túl sok kávé pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amiért isszuk. Ráadásul a koffein túladagolásnak is megvannak a veszélyei. De honnan tudhatod, hogy túl sok volt a kávé? A következő tüneteket tapasztalhatod: fejfájás, álmatlanság, indokolatlan ingerlékenység, zavarossá váló beszéd, erős szívdobogás, nyugtalanság, emésztési zavarok, az arc kipirulása. 

Általános szabályként, ha napi 3-4 koffein tartalmú kávénál nem iszunk többet, akkor még éppen elkerülhetjük a kávé fogyasztás negatív hatásait.

Ráadásul érdemes az egyik kávét zöld teára vagy matcha teára cserélni, mert míg a kávé hirtelen növeli az éberséget, viszont nem tart túl sokáig, addig a matcha tea lassabban, de akár 5-6 órán keresztül is érezteti a hatását. Ha nem ismered a matcha felhasználási lehetőségeit, akkor ebben a videómban 3 különböző receptet is mutatok.

2. Igyál egy pohár vizet!

glass-2875091_1280.jpgNagyon sok esetben az éberségünk csökkenése összefüggésben van a dehidratáltsággal, amelynek a tünetei a szájszárazság mellett a fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, kábultság, izomgörcsök. Ráadásul a koffein vízhajtó tulajdonsága miatt, ha csak koffeintartalmú italokat fogyasztunk, akkor ezek a tünetek még inkább fokozódhatnak. 

Kávéfogyasztás előtt és után igyál egy-egy pohár vizet, napközben is legyen nálad feltöltött kulacs, és ne felejtsd el meginni!

3. Szellőztesd ki a szobát!

window-1148929_1280.jpgAz egyre kellemesebb tavaszi időben érdemes az ablakot is rendszeresen kinyitni, hiszen az áporodott, elhasznált levegő is okozhatja a bágyadtságot és álmosságot. Naponta legalább 2x alaposan szellőztesd ki a lakást és a munkakörnyezetedet is, ha van rá lehetőséged, de emellett akár óránként nyisd ki pár percre az ablakot. 

Ha nem tudsz szellőztetni, akkor napközben legalább egyszer pár percre menj ki a friss levegőre!

4. Mozogj!

hiking-1149891_1280.jpgEz egyrészt vonatkozik arra is, hogy ha nagyon kábultnak érzed magad, akkor sétálj 10 percet a friss levegőn, de arra is, hogy mozogj rendszeresen. A rendszeres mozgás minden szempontból jó hatással van a testünkre és a lelkünkre is. Az pedig mindenkinek a saját döntése, hogy ez mindennapos séta, jóga, futás vagy csoportos edzés. A lényeg, hogy álljunk fel, és keressük meg azt a lehetőséget a mindennapi rohanásba, amikor tudunk a saját testi fittségünkkel foglalkozni. 

5. Étkezz egészségesen!

bowl-1850039_1280.jpgAki ismeri a klasszikus nagy zabálás utáni kajakóma esetét, az akár felfigyelhetett arra is, hogy melyek azok az ételek, amelyektől szívesebben folytatnánk a délutánt a puha ágyba, és melyek azok amelyek után nem dőlünk ki. Ha próbálsz egészségesen táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz és mérsékelten vannak jelen a telített zsírok, a fehér liszt és a cukor, akkor az étkezések nem csökkentik, hanem emelik az energiaszintet. 

Ebédre inkább vigyél magadnak dobozban ételt, amelyről tudod, hogy miből készült, és kerüld a zsíros, nehéz menzai fogásokat.

Még több ötletet egészséges táplálkozás témában ebben a videómban találsz: 

Ezek is érdekelhetnek:

Téli depresszió ellen ezt próbáld ki!

Vegán mogyorós-karamellás latte

3 új egészséges ebédötlet elvitelre

Kávébab formájú kávés süti

 

Szólj hozzá

kávé tudatos életmód Koffein Életmód Kávé Tippek Egészséges táplálkozás