2017. már 19.

Koffein túladagolás, Téged is fenyeget?

írta: SMARTA
Koffein túladagolás, Téged is fenyeget?

coffee-1030971_1280.jpg

Szinte nap, mint nap kerül elő egy tanulmány, hogy a kávé fogyasztás mennyi előnnyel is jár. 11 tudományos tényről már én is írtam korábban, de honnan tudhatjuk, hogy nyerünk, vagy éppen már ártunk a szervezetünknek  azzal, a plusz egy csésze kávéval. Minden szervezet máshogy reagál a koffeinre, de azért vannak sarokszámok.

A koffein hatása a szervezetre

Az tény, hogy a kávé, illetve annak koffeintartalma felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal felpörgeti a szervezetet, és élénkít. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a nem lehet korlátlan mennyiségben fogyasztani büntetlenül. Főleg, ha kávé mellett esetleg energiaitalokat, vagy koffein tartalmú étrend kiegészítőt vagy energia szeletet fogyasztunk.

coffee-2111155_1280.jpg

Természetesen nem kell lemondani a napi 2. vagy 3. az élénkítő italról, de mindenképpen figyeljünk a saját testünk jelzéseire, hogy megtudjuk számunkra mennyi is elég, hiszen ez egyénenként eltérő lehet.

Mikor beszélünk koffein túladagolásról?

A szakemberek szerint naponta maximum 400 és 600 mg közötti mennyiséget fogyasszunk koffeinből. Ezt a mennyiség körülbelül  5 csésze erős eszpresszó elfogyasztásával egyenértékű. Ha ezt a mennyiséget túllépjük, az már negatív hatással lehet a szervezetünkre, megzavarhatja működését. Túladagolás 1000-1500 mg koffeinnél kezdődik.

A koffein túladagolás tünetei lehetnek a fejfájás, álmatlanság, indokolatlan ingerlékenység, zavarossá váló beszéd, erős szívdobogás, nyugtalanság, emésztési zavarok, az arc kipirulása. Ezek a tünetek általában akkor jelentkeznek, ha rövid időn belül viszonylag nagy mennyiségű koffeint (több, mint 500 mg-ot) fogyasztunk el.

Minél jobb a minőség, annál alacsonyabb a koffeintartalom

coffee-2111160_1280.jpg

A kávé koffeintartalma természetesen függ a fajtától is. Az arabica kávénak alacsonyabb a koffeintartalma, mint a robustának, illetve még az arabicán belül is van különbség, minél jobb minőségű az alapanyag, annál alacsonyabb a koffeintartalma.

Ha a kávét inkább az íze miatt isszuk, akkor válasszunk jó minőségű arabica blendet, vagy koffeinmentes változatot.

Ha a kávét turmix formában is szereted, akkor feltétlen nézd meg ezt a videó receptemet:

 Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy lájkot :-)

További tartalmakért érdemes követned a Facebook oldalamat és feliratkozni a YouTube csatornámra.

Ezek is érdekelhetnek:

11 tudományos tény a kávé fogyasztás mellett

Tényleg eltünteti a kávézacc a narancsbőrt?

Kávé nélkül nem létezem – 7+1 emlékezetes mondat a Szívek szállodájából

Ha kell egy kis extra energia

 

Képek: pixabay.com

Szólj hozzá

Koffein Egészség Kávé