2017. aug 17.

Neked mennyibe kerül egy nyári vihar?

írta: SMARTA
Neked mennyibe kerül egy nyári vihar?

tornado-destruction-618718_1920.jpgNem túl vidám, de annál fontosabb témát hoztam ma Nektek. A klímaváltozás miatt – amiért mi magunk is felelősek vagyunk – a nyarak már nem csak a strandról, lángosról és fagyiról szólnak, hanem a drasztikus hőmérséklet változásról, a semmiből előtörő viharokról, és azokról az iszonyatos károkról, ami egy-egy ilyen időjárási jelenség után maradnak. Számos nyaraló, családi ház szenvedhet sérülést, amely rengeteg család életét keserítheti meg, pedig egy kis odafigyelés itt is sokat számítana.

6 év - 1 millió káreset

Nem túl rég olvastam egy elég megdöbbentő statisztikát, amelyet a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tett közzé az elmúlt 6 év viharkárairól: közel 1 millió káreset volt csupán a május-augusztusi időszakokban! Ha azt vesszük, hogy Magyarországon körülbelül 4 millió ingatlan van, akkor minden negyedikben keletkezett kár az elmúlt 6 évben! Döbbenet! (Nekem ablak károm volt 2 éve, amit nagy részben fedezett a biztosítóm.)clouds-1835492_1920.jpgHa jól belegondolunk, a szélsőséges időjárási tendencia a jövőben sem fog megszűnni, sőt a klímakutatók egyre drasztikusabb jövőképpel „kecsegtetnek”. Például az idén június-júliusban tomboló viharokat követően csak az Allianz Hungária Zrt.-hez 4.536 darab kárbejelentés érkezett, összesen közel 400 millió forintnyi kifizetés történt, és a nyárnak még nincs vége! Az átlagos kárérték 70.000 Ft, de akadt több százezer forintnyi kár is csupán egyetlen ingatlanban.

4-ből 1 a Tiéd?

Ezek a számok már önmagukban is eléggé elgondolkodtatóak, de az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy ennek ellenére az ingatlanok alig több, mint 70%-a van biztosítva, tehát 4-ből csupán 3! És ha ezt az információt összevetjük azzal, hogy az elmúlt 6 évben minden 4. ingatlanban keletkezett kár, akkor statisztikailag igencsak meg van az esélye, hogy azokban is kár keletkezik, amelyek nincsenek biztosítva! És itt jön a kérdés, hogy miért nincsenek biztosítva???

Amikor mi kertes házba költöztünk – 2010 nyarán, volt, amikor több  mint 300 ezer viharkárt jelentettek! – az egyik első dolgom volt, hogy biztosítást kössek a házra, hogy ne kelljen azon izgulni, mi lesz, ha a vihar kárt tesz a házban, amire kb. minden megtakarításunk rá is ment, tehát nem lett volna mihez nyúlni, ha gond van.

Havi 2-3 ezer forint ki kell, hogy jöjjön egy átlagos családi költségvetésből, hiszen ha baj van, az több tíz vagy százezer forint is lehet! Például, ha a tetőt bontja meg a vihar, annak a javíttatása 50.000-250.000 forint között mozog, nem beszélve arról, ha tényleg komolyabb, szerkezeti kár keletkezik, akkor már milliós tételekkel kell számolni és azt is meg kell oldani, hogy a felújítás ideje alatt hol lakik a család, ami egy újabb komoly anyagi teher.

Leggyakoribb káresemények

tornado-375135_1920.jpgMagyarország egyik legjelentősebb biztosítójának statisztikái szerint ezek a leggyakoribb káresemények, amelyeket még egy alap lakásbiztosítás is fedez:

  1. Viharkárok - 7.187 db kár
  2. Villámcsapás indukciós hatása - 3.941 db kár
  3. Jégverés - 3.206 db kár
  4. Felhőszakadás - 1.371 db kár
  5. Villámcsapás – 231 db kár

*a káresemények száma 1 évre vonatkozik

Ha csak abba gondolunk bele, hogy egyetlen üvegablakunkban keletkezik kár, és 30.000 Ft átlag összegben ezt téríti a biztosító, amely összeget az éves biztosítás díj szinte el sem éri, akkor már vissza is jött a befizetett összeg  és csak reméljük, hogy ennél komolyabb baj nem történik soha.

Természetesen érdemes megvizsgálni, hogy milyen biztosítási díjtétel mögött milyen fedezetek és összegek állnak és ennek figyelembevételével meghozni a döntést. Sőt, érdemes lehet akár az évekkel ezelőtt megkötött biztosítást is átnézni, mert, ahogy változnak a környezeti körülmények, úgy a biztosítók is változtatják a termékeiket.

Ha bármilyen kérdésed lenne biztosítással kapcsolatban  vagy szeretnél kötelezettségmentesen ajánlatot kapni a jelenlegi ingatlanod biztosítására, akkor kérj visszahívást az Allianz Hungária Zrt. munkatársaitól itt.

Szólj hozzá

Nyár Vihar Biztosítás Tippek Allianz Lakásbiztosítás Szponzorált tartalom Viharkár