2018. jan 10.

Calabria ízei – dél-olasz ízkalandok

írta: SMARTA
Calabria ízei – dél-olasz ízkalandok

20180101_114431.jpgDél-Olaszország gasztronómiája talán kevésbé ismert, pedig itt is akad bőven finomság, amiből válogathatunk. A csizma orrában található Calabria tartomány számos remek alapanyagot kínál, amelyből szuper jó ételek születnek. Pár napos kirándulásunk alatt megismerkedtünk a legfontosabb élelmiszerekkel és ételekkel.

Hagyma, hagyma, hagyma

20180103_123630.jpgCalabria tartomány egyik leghíresebb terméke a hagyma. Ránézésre leginkább lila hagymára emlékeztet az itt termő változat, ízében mégis inkább az új hagyma frissessége és zsengesége köszön vissza. Szerintük, náluk terem a világ legédesebb hagymája, amely a legtöbb étel alapjául is szolgál. Ha nem főzéshez használják, akkor lekvárszerű szószt készítenek belőle, amelyet húsokhoz (t)esznek, de még a házi készítésű tésztába is belekeverik.

Chili paprika

20180101_115438_1.jpgEzt a piros, csípős paprikát pont ugyan úgy szárítják, és fűzik fel, mint mi magyarok. Ízében és intenzitásában is nagyon hasonló, ezért számunkra túl sok izgalmat nem ígér, viszont ha ezzel ízesített ételt választunk, akkor készüljünk fel arra, hogy az igazán csípni fog.

N’duja, a kolbászkrém

20180101_115431.jpgKépzeljünk el egy csípős, ám igen ízletes kolbászt, amely pépes állagot kap, és úgy kenhető a kenyérre, mint a házi májkrém. Ezt pirítósra kenve fogyasztják, vagy főt tésztához teszik, némi kolbász kíséretében.

Bergamott

bergamot.pngEzt a citrusfélét leginkább illóolajként ismerjük, amely nagyon sok parfümnek az alapja. Calabria nyugati részén a narancs és mandarin ligetek mellett bergamott ültetvényekkel is találkozunk. A helyiek a kozmetikai felhasználás mellett (tiszta parfüm, szappan) lekvárt is készítenek belőle, amelyet érdemes megkóstolni. Ízében a citrom és a narancs között van, de megvan a sajátos karaktere is.

Tartufo, óriás töltött fagyi gombóc

tartufo.jpgHa Olaszországban járunk a fagyi alapból egy kötelező édesség, viszont ha ezt a desszertet igazán szeretnénk túltolni, akkor ne hagyjuk ki a tartufo névre keresztelt óriási gombóc fagyit. Ezt éttermekben találjuk a desszert kínálatban, nem pedig a fagyi árusnál. A különlegessége, hogy ez egy helyi alapanyagból készült mogyorófagyi olvasztott csokival van töltve és kakaóval megszórva. Édesszájúaknak és fagyi imádóknak kötelező!

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül egy igazi kockás terítős kis vendéglőben a helyi tészta specialitás, akkor nézd meg a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Comói-tó gyerekkel

Cukkinis-paradicsomos diétás spagetti Smarta konyhájából

Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából

Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából

Szólj hozzá

Olaszország Utazás Gasztronómia Calabria Tippek Chili Olaszos Tartufo