2018. dec 02.

Vendégváró sonkás kiskifli

írta: SMARTA
Vendégváró sonkás kiskifli

img_4304.JPGKarácsonykor leginkább édes sütemények sülnek a sütőben, éppen ezért most egy sós receptet hoztam nektek, hogy a kevésbé édesszájú vendégeket is meg tudjátok kínálni! Sőt mi több, a szilveszteri bulikban is jól jöhetnek ezek a kiskiflik a koktélok és a pezsgő mellé! Ráadásul, ha ezt a receptet elteszed húsvétra is, akkor a maradék húsvéti sonkát is újra tudod benne hasznosítani. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább mutatom a receptet!

Ki segít az ünnepi sütésben?

A mai rohanó és teljesítmény orientált világunkban én szinte már el sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett az, amikor semmilyen háztartási gép nem segítette a háziasszonyok munkáját, és mindent kézzel kellett csinálni. Én sokszor érzem azt, hogy nem jutok a háztartási teendőim végére, pedig a nagymamáinkhoz képest rengeteg gép vesz minket körül, amelyek gyorsítják vagy átveszik a feladataink egy részét.

Az ünnepek előtt nálam a robotgép az mindig nagy munkában van - a mosogatógép mellett természetesen, ami ilyenkor akár 3-4-szer is megy egy nap. Többféle robotgépet próbálgattam már az elmúlt időszakban, hogy megtaláljam a számomra tökéletest.

A teljesítmény és a kapacitás mellett azt is érdemes megnézni vásárláskor, hogy mennyi kiegészítő tartozik alapból a kiszemelt készülékhez, és szükség esetén lehet-e ezt tovább bővíteni. Ehhez a Bosch MUM robotgéphez, amit az Euronics-tól kaptam tesztelésre nagyon sok kiegészítő érkezett.  Az alapfelszereltség mellett - keverő, habverő, dagasztókarok - reszelő, és szeletelő tárcsák, húsdaráló, süti kinyomó, citrusprés és turmix is volt a dobozban.

Ha elég nagy a konyhapultunk ahhoz, hogy találjunk egy állandó helyet a robotgépünknek, akkor nem csak az ünnepek idején, de a hétköznapokon is hasznos lehet, hiszen a téli időszakban én szinte minden nap használok citrusprést és turmixot is.  

De lássuk is, hogy hogyan készülnek ezek az ínycsiklandozó sonkás kiflik!

Sonkakrémes kiflik

img_4306.JPG

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 doboz natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj (olíva, napraforgó)
  • 2 db tojás
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só

Töltelékhez:

  • 20 dkg sonka felkockázva (pl. prágai)
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkás kanál bors

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 20 dkg reszelt cheddar sajt

Elkészítése: 

A tejet melegítsük fel - de nem kell felforralni - öntsük át a robotgépünk táljába, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd jöhet a joghurt, végül ha egységes a massza, akkor belemorzsolhatjuk az élesztőt. A tetejét hintsük meg egy kis liszttel, hogy az élesztő tudjon majd mibe "kapaszkodni".

Amikor felfutott az élesztő (buborékos, habos lesz a masszánk teteje) mehet hozzá a többi hozzávaló és a dagasztókar segítségével készítsünk belőle egységes tésztát. Ha megvan az alap, akkor takarjuk le, és huzatmentes helyen hagyjuk legalább 1 órát kelni. 

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a sonkakrémet. Ehhez a felvágott sonkát a lágy vajjal, tejföllel, sóval és borssal a robotgép turmix kiegészítőjében lepépesítünk. A sajtot lereszeljük a reszelő tárcsa segítségével. A tojást felverjük.

Amikor a tészta körülbelül kétszeresére dagadt, kézzel finoman átgyúrjuk és 4 felé vágjuk. Az első negyedet kör alakúra nyújtjuk és óvatosan félretesszük. A második negyedet szintén kinyújtjuk, de ezt már meg is kenjük a sonkás krémmel. Érdemes a közére kevesebbet, a szélére pedig többet tenni.

Az első tésztát óvatosan ráfektetjük a megkentre és lazán a nyújtófával még összenyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl, ne folyjon ki a töltelék :-)img_4303.JPGEgy pizza vágó segítségével 16 körcikkre vágjuk és kívülről befelé haladva óvatosan feltekerjük, majd egy tapadásmentes tepsire fektetjük és letakarva hagyjuk még kb. 30 percet kelni.

Sütés előtt a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal és alsó-felső sütésen 180 fokon kb 12-15 perc alatt megsütjük. Akár már melegen is tálalhatjuk!

Tipp: ha előre akarsz dolgozni, akkor a frissen sült, de már kihűlt kifliket tedd be dobozba és fagyaszd le! Tálalás előtt vedd elő, dobd be a sütőbe és 170 fok légkeverésen melegítsd ki kb 5-10 perc alatt. Pont olyan lesz, mintha frissen sütötted volna!

Jó étvágyat!

Ha édes recept ötlet is keresel karácsonyra, akkor nézd meg ezt a videómat is, amelyben narancsos-pekándiós koszorút sütök.

További karácsonyi receptötleteket találsz a YouTube csatornámon! 

Érdemes a Facebook és az Instagram oldalaimat is követni ünnepi tippekért!

Ezek is érdekelhetnek:

Minestrone krémleves bazsalikom chipsszel

Citromos-gyömbéres vajas keksz - indulhat az adventi készülődés?

Isteni karácsonyi lekváros linzer Smarta konyhájából

Ünnepi gránátalmás kacsamell saláta Smarta konyhájából

 

Szólj hozzá

karácsony advent recept robotgép mum sajtos kifli kiskifli sonkás kifli konyhagép Bosch Euronics Smarta konyhája