2019. aug 26.

Ilyenek a legmenőbb szálláshelyek

írta: SMARTA
Ilyenek a legmenőbb szálláshelyek

central.JPG

A környezetvédelem, az erőforrások felelős és tudatos használata ma még égetőbb és fontosabb, mint valaha. A fenntarthatóságra való törekvés nem csak az egyéni háztartásokban, a termelés és kereskedelem területén, de a vendéglátás minden szegmensében elengedhetetlen. Igaz, hogy a legtöbb helyen a profit termelés még mindig mindennél előrébb való, de szerencsére már vannak olyan menő helyek - még ha csak kevés is -, ahol a környezettudatosság is része a mindennapoknak.

Zöld hotel Ljubljana belvárosában

Nem rég jártunk Ljubljanában, és a Central Hotelben töltöttünk egy éjszakát. A választás alapja a belváros közelsége és az ár-érték arány volt. Se a foglalási oldalon, se a hotel honlapján nem derült ki semmi arról, hogy a minimalizmus mellett a fenntarthatóság is fontos számukra. Egy régi épületet újítottak fel, ahol a normál szobák mellett már futurisztikus kapszulaszobák is foglalhatók. Ez utóbbiról még csak Japánnal kapcsolatban hallottam, és elvétve egy-két furcsa európai dizájner kezdeményezésről, de nem gondoltam, hogy szinte itt, a szomszédban is akad ilyen. Ezeknek a kapszuláknak a méretében is a helykihasználásában van a nagyszerűsége, hiszen sokszor fölösleges egy nagy szoba, ha csak tényleg egy éjszakát akarunk valahol megszállni költségtakarékosan.

kapszula_hotel.JPGDe ennél talán még az is meglepőbb volt, hogy a bejelentkezésnél a szobakártya mellé kaptunk kulacsokat is ajándékba, és a recepciós kedvesen elmondta, hogy ezt azért adják, mert a városban a csapvíz biztonságosan fogyasztható, és a kulacsot nem csak a hotelben tudjuk használni, de a városba is vigyük magunkkal nyugodtan. Ez volt az a pont amikor felcsillant a szemem, hogy lehet, hogy még van remény, mert nem arra sarkalnak bennünket, hogy minél több pénz verjünk el palackozott italokra a hotelben, hanem arra, hogy legyünk környezet-tudatosak?
image001_50.jpg

Kiderült, hogy itt még nincs vége a meglepetéseknek, mert a reggelizőben működő kávéfőző és italautomata - szűrt vizet és 3 különböző ízesített vizet lehetett belőle nyomni -  0-24 órában rendelkezésre áll, amihez szintén tudjuk a kulacsot használni, vagy papír poharat fa keverővel. Ez a kezdeményezés össze is csenget az előző heti videómmal, ami pontosan arról szólt, hogy nem csak a palackozott víz az egyetlen lehetőség, hogy a szomjunkat oltsuk, hanem gondolkodjunk alternatív megoldásokban, és használjuk a helyben rendelkezésre álló vizet. 

Itthon miért nincsenek környezettudatos szálláshelyek?

Ezt a tapasztalatomat meg is osztottam Instastoryban, és feltettem a kérdést, hogy hasonlóval találkozott-e már valaki. Meglepően nagyszámú válasz érkezett, de a válaszolók 97%-a sem találkozott még ilyen menő dologgal máshol. Akik találkoztak, azok külföldön, illetve egy magyar volt, aki egy táborban tapasztalt hasonlót.

image001_51.jpg

Neten rákerestem, hogy a google milyen találatot dob ki a környezetbarát szálláshelyekre. Mindössze 4 ilyen helyet találtam az egész országban! A zebegényi Natura Hillben jártam már, és ott nem csak a műanyagmentességre figyelnek, de az egész szállás a fenntarthatóság jegyében lett megépítve. 

Emellett még a veszprémi Öko-panzió, az Őrségi Vendégház és a karcagi Nimród Bio Hotel jött fel találatnak. Szuper, hogy itthon is van már rá példa, de látható, hogy ezek mind magántulajdonú, kisebb szálláshelyek, amelyek mögött egy elkötelezett tulajdonos áll. A nagy szállodák, néhány kivétellel - tavasszal a budapesti Sofitelben jártam, ahol a zero waste elvet szem előtt tartva drasztikusan tudták a konyhai hulladék kibocsájtást csökkenteni, és a műanyagpalackos vizek és üdítők helyett csak üvegpalackos verziók érhetőek el - nem igazán mutatnak hajlandóságot elmozdulni ebbe az irányba.

Pedig jó lenne, ha egyre több hely kötelezné el magát a környezettudatosság mellett.

Ma már nem elég jónak lenni, mert ha van választási lehetőség, egyre többen leszünk, akik a zöld hotelek mellett tesszük le a voksunkat

és inkább ott költjük el a pénzünket ezzel is támogatva az élhetőbb jövőt. Ha pedig valaki kimaradt a magyar 4-es listából, pedig környezettudatos szálláshelyet üzemeltet, akkor azon érdemes elgondolkoznia, hogy ezt vajon elég jól kommunikálja-e, miért nem lehet-e őt ilyen keresési feltételekkel megtalálni. 

Ezek is érdekelhetnek:

Álomutazásból valóság (videó)

Horgonyt fel! Ősszel irány a Földközi-tenger!

Erre biztosan nem számítasz, ha Rodoszra mész!

5 hely, amit keress fel a Bakonyban!

Nyitó fotók: Central Hotel

Szólj hozzá

bio öko műanyagmentes Környezetbarát Hotel Utazás Szlovénia Fenntarthatóság Szálloda Ljubjana