2017. jún 27.

Te ki tudsz kapcsolni?

írta: SMARTA
Te ki tudsz kapcsolni?

1 hét nyaralás mire elég?

child-355176_1280.jpgMa Magyarországon átlagosan 1 hétre megyünk szabadságra szemben a Nyugat-Európai tendenciával, ahol teljesen elfogadott a 2-3 hetes szabadság egyhuzamban. Nagyon sok helyen lehet olvasni, hogy a tényleges kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez minimum 2 hét kell, amit viszont nem igazán néznek hazánkban jó szemmel. Egy hét viszont mire elég? Ki tudunk kapcsolni? El tudjuk engedni a napi mókus kereket? Fel tudunk töltődni a következő 51 hétre?

Milyen hosszú az ideális nyaralás?

Ha követtek Facebookon vagy Instagramon, akkor tudjátok, hogy Törökországban töltünk a családdal egy hetet, ez volt a nyári "nagy" szabadság. Ezen kívül még 1-2 hosszú hétvégét tervezünk, de 2-3 hetet biztos nem tudunk most megoldani, pedig a kikapcsolódáshoz annyi kellene, ezt saját magamon tapasztaltam. Eddig (amióta dolgozom) talán 3-szor voltam több, mint egy hétig szabadságon, és teljesen másként tértem vissza.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy kellenek az év közbeni kikapcsolódások, de ahhoz, hogy ki tudjuk magunkból hozni a maximumot év közben kell(ene) a nyári 2 hét egybefüggő pihenés, ami igazán feltölt.

Okos telefon = buta pihenés?

Az okos telefonok, tabletek és szállodák nagy részében korlátlanul elérhető wifi-nek "hála" már a nyaralás sem a régi. Folyamatosan stresszben vagyunk, hogy elérhetőek legyünk, naponta többször nézzük az emaileket és intézzük a dolgokat. Tulajdonképpen így nem is nyaralunk, csupán csökkentett üzemmódban irodán kívülről dolgozunk. Ez vajon kikapcsol? Miért nem tudjuk magunkat offline üzemmódba állítani?

Nyaralás után jobban teljesítünk!

Több kutatás is bebizonyította, hogy azok a munkavállalók, akik teljes mértékben ki tudták élvezni a szabadságukat sokkal nagyobb intenzitással és terhelhetőséggel térnek vissza a feladatokhoz, mint azok, akik csak tettették a nyaralást, és a szabadság alatt is a munkahelyük feladataival foglalkoztak.

A legjobb feltöltődést a vízparti nyaralások biztosítják, hiszen a napfény, a kellemes klíma és a víz megnyugtató hangja és közelsége nagyon jó hatással bír. 

Nyaralásból négyes alá

leave-1522000_1280.jpgEzeket a tényeket figyelembe véve, négyes alá osztályzatot adnék saját magamnak. Miért? Az első két napban folyamatosan azokra a dolgokra figyeltem fel, amivel az utóbbi pár hétben foglalkoztam. (Halkan teszem hozzá ez ragályos volt, mert a szálloda mosdójában a kisfiam felkiáltott: - Nézd Anya, Grohe a wc lehúzó, és nézd a csap is! :-) ) Persze onnantól kezdve én is minden egyes szanitert megvizsgáltam. 

A másik ilyen élmény a gyerek klubban volt, ahol ki volt írva, hogy 24 órás kamera szolgáltatás van, milyen app-ot kell letölteni, hogy a gyereket okos telefonról szemmel tudjuk tartani, amíg mi napozunk. Pont a nyaralás előtt pár nappal ment ki a babőrzős videóm, ahol egy hasonló applikációt mutattam be.

A török csapvizet nem tanácsos meginni, így én is palackos vizet ittam, és szégyelltem is magamat, hiszen pár hónapja írtam egy nyílt levelet minden palackozott vizet fogyasztóhoz, de itt tényleg nem volt más választásom. Sajnos, a szállodában 1-2 szelektív hulladékgyűjtőn kívül a pet palackok nagy része ment a közös hulladékba. Eszembe is jutott az az anyag, amit pont utazás előtti nap kaptam a Frosch-tól, amelyben a mikro műanyagok veszélyére hívják fel figyelmet. Elő is vettem a gépemet (mert ugye azt is vittem magammal) és végig olvastam. Következő nap máshogy mentem bele a tengerbe. Ha kíváncsi vagy miért, akkor nézz vissza pár nap múlva, mert ennek a témának külön bejegyzést szánok.

Ezek a gondolatok kb. 2-3 napig aktívan ott motoszkáltak a fejemben, aztán jött a csütörtök, amikor kikerült a legújabb videóm a YouTube csatornámra, és azzal is elszöszöltem kb. 2-3 órát. Instagramra és Facebookra is postoltam, majd kb. az 5. napon a szobában hagytam a telefont és végre el kezdtem nyaralni. Tartott ez a 6. nap végéig, amikor el kellett kezdeni csomagolni, mert indultunk vissza. Na, ezért kell a 2 hét szabadság, mert kb. az első hét végére kezdesz kikapcsolódni és átadni magad a pihenésnek. És a 2. héten tudnak jönni az élmények és a feltöltődés.

Összességében, szerintem a 7 napból kb. 1 teljes napot munkával töltöttem (bele számolva azokat a perceket is, amiket pl. egy Insta story postolásával töltöttem). De ettől függetlenül sikerült rengeteg új élményt szerezni! A legnagyobb élmény talán az volt, hogy a kisfiam (4,5 éves) az utolsó nap már teljesen egyedül csúszott le az óriás csúszdán, pedig az első nap még a gyerekek 2 méteres csúszdáján is alig mert :-)

Ha mentek nyaralni, próbáljátok meg jól kihasználni az időt, mert ha most nem teszitek magatokat töltőre, akkor nem fog menni a munka sem! Tudom, tapasztalatból, hogy nem egyszerű kikapcsolni, de egy kicsit tudatosan erőszakot kell venni magunkon! :-)

Ezek is érdekelhetnek:

Lupa beach gyerekkel

Ha kell egy kis extra energia

4 nyári hűsítő koktél, amit ki kell próbálnod! - VIDEÓVAL!

4 grillpác, ha tökéletes végeredményre vágysz! - VIDEÓVAL

 

Szólj hozzá

víz Motorola Nyár Tippek Grohe Babaőrző Frosch