2017. sze 18.

Mit igyon a gyerek napközben?

írta: SMARTA
Mit igyon a gyerek napközben?

dreamstime_s_35429110.jpgA gyerekek a nap nagy részét az iskolában töltik, ezért kiemelten kell figyelnünk arra is, hogy ne csak egészséges ételeket csomagoljunk nekik tízóraira, hanem elegendő és megfelelő minőségű innivalót is. Kimutathatóan romlik a napközbeni teljesítmény, ha nem jut a szervezet elegendő folyadékhoz, amit könnyen meg tudunk előzni egy kis odafigyeléssel. Jöjjenek a tények és a tippek!

Mennyi folyadékra van szüksége a gyerekeknek?

A Német Táplálkozástudományi Társaság adatai alapján egy átlagos aktivitású alsó tagozatos gyermek napi folyadék szükséglete 970 ml, egy átlagos felső tagozatosé 1,1-1,3 liter, míg a középiskolásoké már több, mint 1,5 liter.vizivas_kep.jpgEzt a folyadékszükségletet a folyadékon kívül levesből, zöldségekből és gyümölcsökből is lehet fedezni, de arra figyeljünk, hogy ennek a mennyiségnek legalább 50-60%-a tényleges és minőségi folyadék formájában jusson be a gyermekek szervezetébe.

Lehetőség szerint kerüljük a mesterséges, magas cukortartalmú szénsavas üdítőket, mert azok nem alkalmasak a gyermekek folyadék szükségletének minőségi fedezésére.

Mit igyon a gyerek napközben?

A legjobb, ha már úgy engedjük útjára gyermekünket, hogy felkelés után 1-1,5 dl folyadékot elfogyasztott, legyen az víz, tea, tej vagy kakaó, ugyanis éjszaka, alvás közben a szervezetünk jelentős mennyiségű folyadékot veszít.

Hasznos, ha kulacsban visz magával vizet, limonádét vagy teát, amivel napközben tudja a szomját csillapítani. Ezt érdemes variálni, hogy ne legyen unalmas. Teából válasszunk gyümölcsteát, és lehetőség szerint kevés mézzel és citrommal ízesítsük. A túl sok cukor befolyásolhatja a koncentrációt!20170918_153119.jpgE mellett az uzsonnás dobozba bekészíthetünk ivós gyümölcspürét, vagy 100%-os gyümölcslevet. Ha van időnk, akkor saját magunk is préselhetünk vagy turmixolhatunk idény gyümölcsökből smoothie-kat, vagy vehetünk készen is.

Tipp: turmixolj össze 1 almát, 1 körtét, 1 banánt és ½ citrom levét majd hígítsd fel egy kevés vízzel, hogy iható állagú legyen! Még több recept itt!

A zöldség-gyümölcs fogyasztás mellett a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelre is érdemes figyelmet fordítani, így egy édesebb pékáru mellé tehetünk kisebb vagy nagyobb ivójoghurtot, amelyet akár mi magunk elkészíthetünk, vagy választhatunk egyet az ALDI hűtőpultjából. Ha esetleg nagyobbacska csemeténk a kefirt is szeretni, akkor hetente egyszer azt is iktassuk be a tízórai csomagba.20170918_154127.jpgTipp: turmixolj össze 1 banánt, 5 dkg fagyasztott epret, ½ csésze cukrozott aszalt vörös áfonyát, 1 natúr görög joghurttal, majd hígítsd fel egy kevés vízzel, hogy iható állagú legyen! Még több recept itt!

További tippeket és tanácsokat az iskolás korú gyermekek étkezésével kapcsolatban itt olvashatsz >>>

Ezek is érdekelhetnek:

Mi kerüljön a tízórais dobozba?

Egészséges tízórai ötlet édes szájúaknak

Fantasztikus házi mogyorókrém Smarta konyhájából

A propolisz jótékony hatásai

Szólj hozzá

Reggeli Gyerek Aldi Tea Tippek Tízórai Turmix szponzorált tartalom vissza a suliba Smoothie