3 egészséges ebédötlet - elvitelre
Az ebéd kérdése sok ember számára fejtörést okoz. Kivéve talán azoknak, akik olyan helyen dolgoznak, ahol a közelben elérhető egy menza, és ott elfogadható áron, változatos, egészséges ételek között lehet válogatni. Ha nem ez a helyzet, akkor két választás marad, vagy viszünk magunkkal főtt ebédet, vagy rendelünk valahonnan. Ha Te is az ebéd hordós típusba tartozol, vagy a rendelős/menzás ételekről most akarsz váltani saját készítésű ebédre, akkor mutatok 3 olyan receptet, amely garantáltan nem terheli meg a gyomrodat, mégis finom és egészséges.
Mit eszünk a munkahelyen?
Visszagondolva, az ebéd megoldások minden lehetőségét kipróbáltam, amikor különböző helyeken dolgoztam, és más-más körülményekhez kellett igazodni. A legjobban a menzát szerettem, mert mégis csak frissen, melegen lehetett ebédhez jutni, bár összeadva a havi menza pénzt, nem feltétlen a legolcsóbb megoldás.
A második helyezett a saját elvitel volt, ami viszont általában maradékból állt, és másnap vagy harmadnap már nem esett annyira jól ugyanazt enni. Ilyenkor nem egyszer előfordult, hogy inkább kiflit ettem felvágottal, vagy sajttal, de az meg nem a legideálisabb táplálék, főleg, hogy a nap nagy része még előttünk áll.
Számomra a legkevésbé vonzó, de sajnos sok esetben a legkényelmesebb megoldás a házhoz rendelés, ami nem igazán finom - az előre gyártott, hűtve szállított ételekre gondolok-, ráadásul nagyon környezetszennyező is (rengeteg egyszer használatos műanyag doboz miatt), de talán olcsóbban meg lehet úszni, mint a menzát.
A saját elviteles ebéd kulcsa talán ott lehet, hogy olyan ételeket kell készíteni, amelyek újra melegítve is finomak (rántott ételek tipikusan nem tartoznak ide, de szerintem ezt mindenki tapasztalta már), és nem tart sokáig elkészíteni. Illetve jól jön, ha van néhány összecsukható ételtároló dobozunk is, - én a Tchibo Magyarország legújabb konyhai kollekciójában találtam azokat a szilikon dobozokat, amelyeket meg is pakoltam az ebéd ötletekkel-, amelyeket szívesen viszünk magunkkal, és elég decensek ahhoz, hogy ne keveredhessen össze mások dobozaival :-)
1. Karfiol-curry rizzsel
A szószos ételek a legkönnyebben melegíthetőek, éppen ezért az első recept ötletem ebédre egy zöldség curry rizzsel, ami sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető, mint amire a neve alapján gondolnánk.
Hozzávalók (4 főre)
- 500 g karfiol rózsa
- 1 nagy vörös hagyma
- 2 gerezd duci fokhagyma
- 400 g csicseriborsó konzerv
- 400 ml zsíros kókusztej konzerv
- 2 marék bébi spenót
- 1 evőkanál garam masala fűszer keverék
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál mangó chutney
- 1 marék friss koriander felaprítva
- 1/2 lime leve
- 25 g szeletelt mandula
- só, bors, olívaolaj
- Basmati rizs
Tegyünk fel egy lábas vizet forrni, a karfiolt szedjük rózsáira, a hagymát karikázzuk fel vékonyan, a csicseriborsót mossuk át. A víz ha felforrt, sózzuk és 5 perc alatt főzzük elő a karfiolt, majd öntsük le róla a vizet és tegyük félre. Amíg fő a karfiol egy lábasban melegítsünk olajat és közepes lángon pároljuk meg benne a hagyma karikákat.
Amikor megpuhult a hagyma, vegyük magasabb fokozatra a főzőlapot, hogy picit meg is süljenek. Majd adhatjuk is hozzá az átnyomott fokhagymát, a garam masalat és a köményt. Gyorsan forgassuk át, és öntsük fel a kókusz tejjel, adjuk hozzá a csicseriborsót és a karfiolt. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángra visszakapcsolva főzzük kb. 10 percig.
Addig tegyük fel a basmati rizst is főni.
Amikor már megpuhult a karfiol, adjuk hozzá a spenót leveleket, forgassuk össze, és amint össze esett a spenót, le is zárhatjuk. A legvégén keverjük hozzá a mandulát és a friss koriandert és ízesítsük a lime levével. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk. Az étel már készen is áll arra, hogy egy csinos dobozba tegyük, és másnap magunkkal vigyük.
2. Szezámmagos lazac mentás bulgurral és grillezett avokádós paradicsom salátával
Ez az étel egy igazi omega-3 bomba, hiszen a lazac és az avokádó is gazdag benne. Ha tudod, hogy nehéz napod lesz, esetleg munka után sportolást tervezel, akkor ideális választás!
Hozzávalók (2 főre):
- 1-2 lazac szelet (25-30 dkg)
- Szezámolaj
- Fekete szezámmag
- Bulgur
- Friss vagy szárított menta levél (1 evőkanál - vágva)
- 1 csésze koktél paradicsom
- 1 db avokádó
- 1 csomag bivaly mozarella
- Madár saláta
- Friss csíra
- Olívaolaj, só, bors, citrom
A bulgurt kevés olajon picit átpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük. Amikor elkészült, hozzákeverjük az apróra vágott friss mentát.
A lazacot felkockázzuk (2x2 cm darabokra), bekenjük szezámolajjal és forró serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha elkezd egy kicsit megpörkölődni a széle.
A salátához egy tálba halmozunk 2 marék madár salátát, rátesszük a félbevágott koktél paradicsomokat. Ízlés szerint tegyünk rá olíva olajat és citromlevet, majd forgassuk össze. Az avokádót hosszában ketté vágjuk, egy kanál segítségével kiszedjük a héjából és hosszanti irányban 4 részre vágjuk. bekenjük olívaolajjal és nagyon forró serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg amíg picit kihűl, és mehet a salátára, a mozzarella darabokkal együtt. A tetejére szórhatunk friss csírát.
Elvitel esetén jó ha a salátát és a főételt külön dobozokba teszed.
3.) 3in1 ebéd: Csirke zöldségekkel - joghurtos uborka - gyümölcs saláta
Ez az ötlet azoknak tökéletes, akik az ebéd utáni nasiról nem akarnak lemondani, de egy szelet csokit szívesen cserélnek valamilyen egészséges alternatívára. Ebben a 3 rekeszes, összecsukható szilikon dobozban mindig lesz egy hely a nasinak ;-)
Hozzávalók (főétel - 1 főre)
- 1 db csirkemell
- 1/3 brokkoli rózsai
- 1 db édesburgonya
- 1 db kaliforniai paprika
- 1/2 édeskömény
- Olívaolaj, só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a legnagyobb tepsinkbe sütőpapírt teszünk. A tepsi egyik felére halmozzuk a megtisztított, felvágott zöldségeket, a másik felére a csirke mellett. sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal meglocsolunk mindent. A zöldségeket kézzel forgassuk át az olajos, fűszeres dresszingen, hogy mindenhol befedje őket és ne égjenek meg. Majd kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
Ha kíváncsi vagy, hogy ez, a fetás uborka saláta és a diós-juharszirupos gyümölcs saláta hogy készül, akkor katt a recept videómra most!
Ha pedig szeretnéd vonzóbbá tenni a mindennapi ebéd hordást, akkor nézz szét a Tchibo legújabb konyhai kollekciójában, ahol a képeken szereplő tároló dobozokat is megtalálod!
Ezek is érdekelhetnek:
Házi diós-banános granola Smarta konyhájából
Alakbarát cukkinis csirke vacsorára