Hogyan válasszunk pékárut? - 5 kérdés, amit gondolj át, mielőtt vásárolsz!

Milyen a jó kenyér?
„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.” - ez az idézet a 19. századból, Czifray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyve a magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva című művéből származik, de még ma is tökéletes útmutató.
Hogyan válasszunk pékárut?
Ezeket a kérdéseket érdemes mindenkinek végig gondolni, hogy mindig megfelelő minőségű és mennyiségű pékáru legyen otthon, és a kenyér nagy része ne végezze a kukában megszáradva, rendszeresen.
1. Milyen gyakran járunk vásárolni?

Ha hetente csak egyszer-kétszer megyünk boltba, akkor érdemes kovászolt kenyeret venni, mert azok mesterséges tartósítószer nélkül is hosszabban maradnak frissek, puhák, ráadásul nagyon sokan a kovászolt kenyerek ízére esküsznek, hogy az az igazi kenyér.
2. Mekkora a család?

A többfős családoknál érdemes a kenyerek között szétnézni, mert mindenki találhat az ízlésének megfelelőt. Az én nagy kedvencem a kemencés sokmagvas vekni, amely még a 3. napon is puha, jó ízű, és a kovászt tartalmazó kemencés fehér vágott. Ha pedig szeretnénk valamilyen különlegességgel meglepni a családot, próbáljuk ki a szárított gyümölcsökkel és magvakkal dúsított veknit, garantált lesz a siker :-)
3. Elvitelre szükséges-e pékáru?

Ha szereted a különlegesebb kombinációkat, akkor próbáld ki az ALDI chia magos rombuszát, amely idén megkapta "Az Év Terméke Díj"-at reform pékáru kategóriában! A tízórai tippek bejegyzésemhez én is ezt választottam.
4. Gluténérzékeny van-e a családban?

5. Hol vásároljak?
Ha már az előző 4 kérdésre megvan a válasz, akkor csak azt kell eldönteni, hogy hol szerezzük be a pékárut. A választásunk legfőbb szempontja az legyen, hogy az adott üzlet milyen alapanyagokkal dolgozik, a megengedett adalékanyagokon túl (amelyek nem károsak az egészségre), használ-e térfogat növelőket (szép nagy a kenyér, de belül több a hézag, mint a beltartalom), túl sok tartósítószert (a 2 hetes kenyéren még egy pici penész sem jelent meg), fölösleges ízfokozókat és színezéket (színezékek használata - E150 karamell - kizárólag a malátás kenyér esetében engedélyezett).
Az is fontos, hogy az üzletben, vagy az üzlet weboldalán könnyen elérhető-e a termékek összetevőjének listája, amely alapján pontosan megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz az adott termék. Az ALDI a pékáruinak külön weboldalt hozott létre, amelyen az összes frissen sütött termékének megtalálhatóak az összetevői, illetve az allergén infók is.
Ezek is érdekelhetnek:
Mi kerüljön a tízórais dobozba?
Fantasztikus házi mogyorókrém Smarta konyhájából
Csak 20 perced van vacsorát készíteni? Akkor próbáld ki ezeket!
Ha hasznosnak találtad a tartalmat, akkor gyere és csatlakozz a SMARTA Facebook közösséghez, a YouTube csatornámon pedig recept ötletek várnak!