2018. sze 23.

Ezt vidd magaddal: zöldborsó-pestos spagetti garnéla falatokkal

írta: SMARTA
Ezt vidd magaddal: zöldborsó-pestos spagetti garnéla falatokkal

garnela_pesto.jpgA pesto az egyik legnagyszerűbb találmány, amit számtalan módon el lehet készíteni, attól függően, hogy minek van szezonja, vagy éppen mi milyen ízekre vágyunk. Egy kicsit még visszacsempészve a nyár hangulatát, én a zsenge zöldborsó alapú zöld pestos tésztámat fokhagymás garnélával koronáztam meg. A fel nem használt pestoból pedig isteni szendvicskrém lett! 

A zöld pestot idény szerint kombináltam már rukkolával és medvehagymával is, de ebben a receptben a zöldborsó és az omega 3 zsírsavban gazdag dióolaj nyerte meg a főszerepet. A bazsalikom és fokhagyma pedig csodálatos íz ad az krémünknek. De talán a legjobb az benne, hogy pillanatok alatt elkészíthető, így akár este is összedobhatjuk a másnapi munkahelyi ebédünket.

Zöldborsó pesto hozzávalók (4-6 személyre):

pesto.jpg

  • 350 g párolt, visszahűtött zöldborsó
  • 2 marék friss bazsalikom levél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • 0,3 dl olívaolaj
  • 0,3 dl dióolaj

Minden hozzávalót beleteszünk egy aprítóba, és krémesre zúzzuk. Ha nem találjuk eléggé krémesnek, akkor további olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán. 

Ha nem használjuk fel a tésztához az összes pestot, akkor hűtőben tárolva 2-3 napig nyugodtan rájárhatunk, kenhetjük szendvics alapnak, jól mutat tortilla tekercsben, de még egy szelet grillezett húst is megbolondíthatunk vele! 

Ahhoz, hogy a garnélás pestos tésztánk elkészüljön, főzzünk ki egy adag tésztát, 2 evőkanál olíva olajon pároljunk meg 2 gerezd fokhagymát (aprított formában), majd dobjuk rá a garnélákat (ha mirelit, akkor már kiolvasztott és lecsöpögtetett) és oldalanként 2-3 perc alatt süssük meg. Közben sózzuk és borsozzuk.

A tésztát szűrjük le (érdemes 0,5 dl főzővizet félretenni) és forgassuk össze a pestoval. Ha túl darabos lenne, akkor egy kevés főzővízzel hígíthatunk az állagon. Tálaláskor a tetejére tegyük a sült garnélákat.

Ha kíváncsi vagy, hogy a maradék pestóból milyen szendvicset lehet készíteni, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Pestós csirke csoda Smarta konyhájából

Ázsiai szezámmagos csirke saláta

Rakott sonkás-zöldséges tészta

Cukkinis-paradicsomos diétás spagetti Smarta konyhájából

Szólj hozzá

zöldborsó Recept Garnéla Ebéd Pesto vissza a suliba Smarta konyhája Ebéd ötlet