2019. nov 28.

Lélekmelengető mézeskalács latte házilag

írta: SMARTA
Lélekmelengető mézeskalács latte házilag

img-1087.JPGHa a karácsonyra gondolunk, akkor szerintem az első édesség, az első illat, ami eszünkbe jut, az a mézeskalács. Már kevesebb, mint 1 hónap van vissza karácsonyig, és ideje elkezdeni ráhangolni magunkat az ünnepre - ha még nem lenne :-) . Ha még nem akarsz hozzákezdeni a mézeskalács sütésnek, akkor készíts egy adag mézeskalácsos szirupot és dobd fel vele a kávédat vagy készíts belőle fantasztikus mézeskalácsos latte-t. Már mutatom is a receptet!

Ízesített latte csodák házilag

img-1078.JPGAz ősz beköszöntével a kávézókban a jeges kávékat leváltják az ünnepi latte csodák, amit szívesen választunk, ha épp a barátainkkal futunk össze egy kis beszélgetésre. De mi van ha nincs kedvünk kimozdulni, vagy kimozdulnánk, ha lenne hova. Ilyenkor érdemes kreatívnak lenni, és elkészíteni a házi verzióját ezeknek a lélekmelengető forró italoknak. Az amerikaiak kedvencét a sütőtökös lattét már megmutattam, most jöjjön a karácsonyi kedvenc!

Mézeskalács szirup

Nagyon sok kész szirupot lehet vásárolni, de egyrészt elég drágák, másrészt nagyon könnyen lehet házi körülmények között is elkészíteni a kedvenceinket. Mindössze cukorra és néhány fűszerre van szükségünk!

Hozzávalók (2,5 dl-hez):

img-1050.JPG

  • 400 ml szűrt víz
  • 200 g cukor
  • 1-2 fahéj rúd
  • 4 cm gyömbér feldarabolva 
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 db vaníliarúd

Szirup készítése:

  1. A cukrot a vízben alacsony hőmérsékleten feloldjuk. Azért érdemes szűrt vízzel dolgozni, hogy a vízben lévő klór vagy más íz és szagrontó anyagok ne kerülhessenek bele a szirupba, ne vigyék el az ízét.
  2. Ha tökéletesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket,  és felforraljuk.
  3. Körülbelül 2 perc forralás után alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy csak szépen bugyogjon, és 25 percig főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük.
  4. Leszűrjük és üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk. 

Mézeskalácsos latte elkészítése

img-1082.JPGEgy pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk, hozzáadunk egy eszpresszót vagy caffé crema-t. Tejet habosítunk (pohár méretétől függő mennyiségben), és ráöntjük a szirupos presszóra. A tetejét fahéjjal meghintjük.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan készítem, illetve jól jönne egy kávé kísérő kávébab formájú kávés süti recept is, akkor nézd meg ezt a videómat is: 

Ezek is érdekelhetnek:

Kávébab formájú kávés süti

Csokis-diós házi granola Smarta konyhájából

Íme az amerikaiak sütőtökös latte-ja

Ezt süsd karácsonyra: pekándiós-narancsos koszorú

Szólj hozzá

karácsony advent recept karácsonyi étel szirup latte Recept Karácsony Kávé Mézeskalács Smarta konyhája szirup készítés mézeskalácsos latte