5 tény, amit nem tudtál a C-vitaminról
A C-vitamin az, ami minden bajra, főleg a megfázásra előszerettetel kapkodunk befelé. A C-vitamin talán az egyik legjobban elfogadott vitamin, amit senkinek sem kell nagyon magyarázni, hogy miért is kell. Még ha nem is tudjuk pontosan hogyan és miként hat a szervezetünkre, akkor is lelkesen fogyasztjuk. Pedig 100 éve, azt sem tudtuk, hogy mi ez. És mai napig vannak olyan tények, amelyeket nem biztos, hogy tudunk. A C-vitamin napja alkalmából összeszedtem 5 meglepő tényt a C-vitaminnal kapcsolatban.
1. Szinte csak mi nem tudjuk előállítani a C-vitamint
Az ember azon kevés emlős közé tartozik, akik már "elfelejtették", hogy hogyan is kell a saját C-vitamin szükségletünket előállítani. Éppen ezért kell a mindennapi táplálékunkkal bevinni ezt a vitamint. Ha ez még nem lenne elég, a szervezetünk még tárolni sem tudja, ezért annyira fontos, hogy minden nap fogyasszunk C.vitaminban gazdag ételeket.
2. 24 óra alatt kiürül
Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért a szervetünk a fel nem használt mennyiségtől 24 órán belül megszabadul. Ezért fölösleges a heti mennyiséget egy nap alatt bevinni, hogy letudjuk a vitamin pótlást.
3. Együtt hatékonyabbak
Mint ahogy a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra is igaz, hogy együtt hatékonyabbak, mert segítik a felszívódást, vagy éppen növelik a hatékonyságot. Így például a C-vitamin javítja a vas felszívódását, ezért vas hiány esetében a vashoz mindig érdemes plusz C-vitamint is fogyasztani. Az E-vitaminnal közösen pedig hatékonyabban tudják felvenni a harcot a szabadgyökök ellen.
4. Stresszoldó hatású
A C-vitamin hatására anti.stessz hormonok szabadulank fel a szervezetünkben, és még az ételek energiává való átalakulását is nagy mértékben támogatja, így egyszerre leszünk energikusabbak és nyugodtabbak.
5. Nem a citrom a legfőbb C-vitamin forrás
Nagyon sokan azt gondolják, hogy a citrus félék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, pedig ez nem teljesen így van. Igaz, hogy a citromnak, narancsnak, grapefruitnak magas a C-vitamin tartalma, a dobogón mégsem ők állnak.
A dobogó legfelső fokára az acerola került, a második helyezett a csipkebogyó, a harmadik hely pedig a papaya áll. C-vitamin pótlásra érdemes hát őket is bevetni.
Ezek is érdekelhetnek:
7+1 tipp az egészséges szemekért
15 étel, amelyben alig van kalória, de tele van tápanyaggal
7 ok, amiért érdemes minden nap paradicsomot fogyasztani