2018. júl 14.

Pasis saláta?! Az milyen?

írta: SMARTA
Pasis saláta?! Az milyen?

pasis_salata_cover_l.jpgA saláta "legelés" tipikusan női tevékenységként van elkönyvelve. A férfi és a saláta látszólag össze nem illő párosítás, mert ugye a férfi csakis húst hússal eszik. Vagy mégsem? Vajon hol van a határ a sztereotípia és a valóság között? Ha tényleg igaz a felételezés, hogy a férfi ember nem eszik salátát, a nő meg salátán él, főleg így nyáron, hogy eleget tegyen a "bícsbádi" elvárásoknak, akkor hogy lehet egy kajába ezt a kettőt összepakolni? Na most megmutatom! 

A férfiak is esznek salátát?!?!

Mielőtt megosztom veletek a pasis saláta receptemet, azért azt elmondom, hogy a környezetemben a férfiak igenis megeszik a salátát, isznak zöld smoothie-kat, és nem idegenkednek az olyan menütől sem, amiben esetleg nincs hús. Én mikrokörnyezeti szinten, saját tapasztalat alapján meg is cáfolnám azt, hogy a férfi nem eszik salátát! :-)

Persze hallom innen-onnan, hogy "a férjem, a fiam, az apám... elé hiába teszek salátát, hozzá se nyúl, mondván ő nem kecske". Úgy gondolom, ha nem ekkora és ilyen drasztikus az ellenállás, inkább csak testidegen a salátaszerű képződmény a tányéron, azért van rá lehetőség, hogy megszerettessük az erősebb nemmel is ezeket az ételeket, hogy a férfiak is színesebben táplálkozzanak!

Kolbászos saláta - nem csak pasiknak

pasis_salata1_l.jpg

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 csomag nem túl fűszeres grill kolbász (
  • 1 db lilahagyma
  • 1 tk magos dijoni mustár
  • 1 ek barna cukor
  • 2 cs málnás Eisberg öntet
  • 10-15 db koktél paradicsom
  • 5 ek csicseriborsó konzerv
  • 1 csomag saláta keverék
  • 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós 

 Elkészítés:

A lilahagymát és és a kolbászt (én a Zimbo Stuttgart grill kolbászát szoktam ehhez használni) rusztikusan felvágom (értsd: ahogy sikerül). A kolbászt elkezdem egy serpenyőben lepirítani - szükség esetén mehet alá egy kevés olaj is, ha nem túl zsíros a kolbász. Amikor a kolbász már kapott egy kis színt, kiszedem egy tányérra, a serpenyőbe teszek 1 evőkanál olajat és rádobálom a hagymákat. Adok hozzá egy evőkanál barna cukrot, hogy a hagyma megkaramellizálódjon, majd mehet vissza a kolbász, jöhet bele a mustár és a málnás Tokaji dressing.

Amikor rottyant egyet, beledobáljuk a koktélparadicsomot - minél kisebb annál jobb - és a csicseriborsót. Ahogy a paradicsom megpuhul, finoman villával kicsit megnyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön és az is adjon egy kis ízt a mártáshoz.

A végén nincs más dolgunk, csak egy csomag salátával összeforgatni ezt a jó kis kolbászos-hagymás egyveleget. 

Ízlés és igény szerint pirítóst is kínálhatunk mellé!

További recept ötleteket a YouTube és a Facebook csatornámon is találsz! 

Ezek is érdekelhetnek:

Meccsnézős kaják

Tenger gyümölcsei paella Smarta konyhájából

Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért

Ázsiai szezámmagos csirke saláta

Szólj hozzá

Recept Saláta Ebéd Vacsora Egészséges táplálkozás Smarta konyhája